2024-05-24 Texel (116 foto's)
29 vogelsoorten gespot

Met de regelmaat van een ...klok

Op Texel zit al een tijdje een kuifkoekoek in het gebied de Slufter.
Twee weken geleden hebben we deze met het uitstapje van de vogelwerkgroep naar Texel redelijk door de telescoop gezien.
Een leuke foto maken zat er helaas niet in, maar we zijn de 400 soorten voorbij en daarom tellen we nu ook zonder foto en dus is de soort binnen.

Sinds een kleine week heeft de kuifkoekoek een zogeheten 'giervalk' gedaan.
Hij is net als de giervalk een paar maanden geleden van de onmogelijke plek in de Slufter verhuist naar een plek in De Muy/Nederlanden vlak naast een pad.
En daarom staan er opeens hele mooie fotos op waarneming.nl en dan kriebelt het toch.
Doordat Jolanda ziek was kunnen we niet eerder dan vrijdag 24 mei een poging doen om ook van deze soort een foto te maken.

We varen met de veerpont van 9:30 over naar Texel en rijden rechtstreeks naar de parkeerplaats van paal 21 en wandelen daarna richting de kuifkoekoek.
Dit wordt gelukkig niet meteen een 'giervalk'ervaring omdat er 's morgens nog mooie fotos zijn geplaatst en we dus zeker weten dat hij er nog zit.
Hoewel hij wel al een tijdje uit beeld is als we om 10:45 aansluiten bij een grote groep vogelaars.

Om ca 11:30 roept iemand dat hij hem in de telescoop heeft. De plek waar hij dan zit is min-of-meer gelijkwaardig aan de waarneming van 2 weken terug dus daar worden we niet echt blij van.
Gelukkig vliegt de vogel meteen na de ontdekking op en komt een heel eind dichterbij zitten en kunnen we eindelijk een herkenbare kuifkoek op de foto zetten.
Helaas vliegt de vogel vrij snel een struik in waarbij hij wel dichtbij maar zeer verstopt zit.

Om ca 12:30 vliegt de vogel de struik uit en gaat weer even foerageren. Daarbij verdwijnt hij in een greppel en is hij even kwijt.
Tot iemand hem in de eerder genoemde struik weer terugvind. Ook nu zit hij erg verstopt.

Om ca 13:30 beweegt de vogel en hipst hij naar een takje waar hij wat beter zichtbaar wordt en daardoor kunnen we nog wat leuke plaatjes maken.
Door de regelmaat waarmee hij zich de afgelopen uren liet zien (het lijkt wel een klokvogel) hopen we dat hij over een uur misschien nog beter zichtbaar gaat zitten.
Die hoop wordt door een groep kauwen zeer snel de grond ingeboord als ze de kuifkoekoek op- en wegjagen.
Het laatste wat we van hem zien is dat hij over een hoge duinenrij weer terug richting de Slufter vliegt en daarom besluiten we om terug naar huis te gaan.
Ondanks dat de vogel niet helemaal ging zitten waar we hoopten zijn we wel tevreden want we hebben toch een goede soortenfoto kunnen maken.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de route op Texel; Google Map van de autorit)