2022-03-22 Nieuwe Driemanspolder (268 foto's)
52 vogelsoorten gespot

2 voor 12

Op dinsdag 22 maart gaan we weer proberen een zeldzaamheid te scoren in de Nieuwe Driemanspolder. Hopelijk lukt het nu beter dan 2 maanden terug toen we tevergeefs zochten naar de rosse franjepoot.
Omdat er nu 2 zeldzaamheden zitten hebben we 2 keer zo veel kans om er nu wel een te vinden.
Het begint helaas met een deja vu gevoel omdat wij, en een flink aantal andere vogelaars, de grauwe gors (de 1e zeldzaamheid) niet kunnen vinden. Als troostprijs scoren we wel onze eerste blauwborst van het jaar en zien we een koppeltje patrijzen.

Na een flinke wandeling zijn we op een gegeven moment aangekomen bij een splitsing waar we moeten kiezen voor rechtsaf 'direkt' naar de auto of eerst een stukje door naar een groepje vogelaars.
Uiteraard kiezen we voor door naar de vogelaars en dat pakt dubbel goed uit. Ten eerste zitten er twee geoorde futen erg dichtbij en we worden getipt dat de ijseend (de 2e zeldzaamheid) een stukje verder in de andere plas zit.
Terwijl we plaatjes van de ijseend aan het schieten zijn gaat hij, schijnbaar zonder aanleiding, op de wieken en vliegt helemaal naar de andere kant van de plas.
Dat levert in ieder geval ook nog een paar leuke opvliegfotos op.

We vervolgens onze wandeling op de route 'direkt' naar de auto en wandelen nog een kleine omweg door een veld waar de grauwe gors ook zo nu en dan gemeld is.
Wij vinden hier wel nog een paar koppeltjes patrijzen, hoewel vinden een groot woord is want de vogels vliegen steeds vlak voor ons op uit de begroeing, en een heleboel graspiepers, maar geen grauwe gors.
De enige zeldzaamheid die we scoren is dus de ijseend waarmee het totaal aantal soorten eenden deze wandeling op 12 komt.
Wat wel grappig is dat het aantal nieuwe jaarlijstsoorten ook 12 is en het is onze 12e wandeling dit jaar.
Het is net een tv-quiz: 2 (vogelaars) voor 12 (eendensoorten/jaarlijstsoorten/wandelingen).

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)