2015-04-18 Sallandse Heuvelrug (83 foto's)
27 vogelsoorten gespot

De allerlaatste keer

Op zaterdag 18-4 gaan wij naar de Sallandse heuvelrug. We gaan opnieuw op zoek naar de korhoen.
2 jaar geleden hebben we dat ook gedaan met een georganiseerde tocht.
Het was het jaar dat de laatste zuivere korhanen aanwezig waren (een maand na onze trip werden er Zweedse hanen bijgeplaatst).
Omdat we ook nog eens belachelijk vroeg moesten verzamelen op het parkeerterrein besloten we dat het voor ons de enige en laatste keer was dat we korhoenen gingen spotten.
Dat konden we besluiten omdat we bij die wandeling de korhoen gespot hebben en er zelfs een foto van hebben kunnen maken. Geen superfoto, maar de haan stond er op.

Maar afgelopen week werden er erg mooie foto's van korhanen op waarneming.nl geplaatst. Met zo een waarneming zou onze foto een heel stuk verbeterd worden.
Dat er dan mogelijk een Zweedse haan op zou staan vinden wij iets minder belangrijk. Op onze soortenpagina staan wel meer buitenlandse waarnemingen.
(Als wij een soort in Nederland en in het buitenland gezien hebben en de buitenlandse foto is mooier, dan plaatsen we die. Het is immers dezelfde soort en door ons waargenomen)

Op zaterdag 18-4 loopt de wekker om 4:00 uur af en vertrekken wij om 5:00, in het donker, naar de Sallandse heuvelrug waar we om 6:40 parkeren.
na een wandeling van een uur sluiten we aan bij een aantal andere vogelaars die vertellen dat ze nog niets gezien hebben. Op dat moment hoort Jolanda een haan korren en deze wordt gelukkig door een van de lokale vogelaars gevonden.
Hij zit redelijk ver weg boven in een boompje en zonder zijn aanwijzing hadden we hem misschien niet van de takjes kunnen onderscheiden.
Na ca 5 minuten vliegt de haan van de tak en laat zich daarna niet meer zien. We hadden niet veel later moeten arriveren dus.
Helaas is deze waarneming niet van het kaliber als we in de voorgaande dagen langs hebben zien komen, maar het is wel een lichte verbetering van de soortenfoto, dus we zijn blij.
Daarna maken we nog een leuke, lange, wandeling waarna we om 12:40 weer bij de auto zijn.

Ondanks de genoemde aanvulling van Zweedse korhanen gaat het zeer slecht met de soort. Er worden bijna geen jongen grootgebracht en de volwassen exemplaren vallen regelmatig ten prooi aan roofvogels.
Mogelijk dat volgend jaar onze korhoen alleen nog maar op plaatjes bestaat.
Dit is dus echt de allerlaatste keer dat we korhoenen gingen spotten.

Tenzij er volgend jaar natuurlijk weer waarnemingen met mooie foto's geplaatst gaan worden.
Mocht dat zo zijn dan gebruiken we in ieder geval een tip die we kregen om veel dichterbij te kunnen parkeren. Dan hebben we meer speling dan de 5 minuten die we nu hadden.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)