2015-02-01 Noord Holland (99 foto's)
28 vogelsoorten gespot

Pestvogels

Als we op zaterdagavond de buit van het Zaans Rietveld opvoeren, zien we dat er in Noord Holland een zeldzame dwerggors is gemeld.
De vogel zit op een mooie twitchbare plek.
Omdat een ritje daar naar toe toch ruim een uur kost, en er altijd een kans is dat zo een beweeglijk vogeltje vertrokken is, besluiten we om eea te combineren.
Er zitten namelijk nog wat zeldzaamheden in Noord Holland: dwerggans, roze pelikaan, pestvogel en buffelkopeend.

Op zondag laden we via een usb-stick de 5 locaties van deze vogels in de navigatie, waarbij de dwerggans bovenaan komt te staan want die is 2 minuten dichterbij dan de dwerggors.
Op de plek van de dwerggans zien we in eerste instantie helemaal geen ganzen. Pas als we wat verder het gebied in rijden zien we ver weg ganzen zitten, en er staat ook een vogelaar te turen.
Die verteld ons dat hij naar 26 dwergganzen staat te kijken en verteld ons de referentiepunten om ze ook te vinden. Er zitten namelijk ook een paar duizend kolganzen vlakbij.
We vinden ze door de aanwijzingen vrij makkelijk en kunnen ze nog net herkenbaar op de foto zetten.

Nadat we het gebied nog een beetje doorkruist hebben, rijden we door naar de dwerggors waar we 10 minuten later aansluiten bij een lange rij in de berm geparkeerde autos.
Behalve de ene dwerggors zitten er heel veel rietgorzen en geelgorzen. Van die laatste tellen we er zeker 50 en die hebben allemaal een andere kleur geel lijkt het wel. 50 tinten geel.
Voor de regio Noord Holland is zo een aantal geelgorzen best spectaculair, maar wij komen voor de dwerggors. Die laat zich in de bijna 2 uur dat wij er zijn helaas niet zien.
Later zien we op waarneming dat het op zondag bij 1 melding om 10:00 (toen waren wij nog onderweg) is gebleven.

Onze volgende stop is de roze pelikaan. Dit is dezelfde vogel als we verleden jaar in Hengelo (OV) getwitched hebben.
Na een omzwerving door Nederland lijkt hij zich gesettled te hebben in een omheind eendenplasje midden in een woonwijk in Callantsoog. Het feit dat de bewoners hem graag een visje toewerpen zal hier wel bij helpen.
10 minuten na de geelgorzen parkeren we de auto naast de roze pelikaan. De eerste foto's die we maken zijn echte close-ups, zo dichtbij zit het bakbeest. In de dierentuin zie je ze verder weg.
Jolanda kan met haar zoomlens naar een kleinere zoomfactor schakelen, maar Oscar moet echt om de plas heen lopen om de vogel van kop tot staart in beeld te krijgen.

Voor de volgende soort, pestvogels, moeten we daarna bijna 15 minuten rijden. Ook deze vogels zitten midden in een woonwijk. Nadat we de auto netjes in een vak geparkeerd hebben, zien we de bessenstruiken waar de vogels sinds vrijdag komen snoepen.
Deze zijn helaas leeg. En net als we overleggen wat we nu moeten doen hoort Jolanda achter-en-boven haar een geluidje en omkijkend zien we de 10 pestvogels boven in een boom zitten. Tevens verschijnen er als bij toverslag 6 andere vogelaars uit een zijstraatje.
De 'lakvogels' (zoals ze ook wel genoemd worden) zijn helemaal niet zo pesterig, want ze komen netjes naar ons toe. Na 5 minuten hebben wij voldoende gezien en gefotgrafeerd van de bessenetende vogels.
Na een vraag van een buurtbewoner, 'wat zijn dat voor vogels waar jullie zo in geinteresseerd zijn', beantwoord te hebben en haar tevens een kleine rekenles, 'het zijn er echt 10 hoor mevrouw, links zitten er 2 precies voor elkaar. o ja, nu zie ik het' gegeven te hebben, rijden we door naar de laatste soort van vandaag.

Daarvoor moeten we van de zeekant van Noord Holland naar de meerkant van Noord Holland, en als we over de N99 rijden, komt opeens mist op en verdwijnt het zicht volledig.
In de zuiderhaven van Den Oever lukt het ons nog net om een grote zaagbek op de foto te zetten, maar wat er verder op de plas zit zien we niet.
Ook op de plek van de buffelopeend is het zicht helemaal niets. Na op 2 plekken tegen de mistmuur, die op het Ijselmeer hangt, gekeken te hebben, besluiten we dat het mooi is geweest en gaan we naar huis.
Daarvoor moeten we weer terug lang de zuiderhaven van Den Oever en als bij toverslag verdwijnt daar de mist en rijden we weer in de zon. Nu zien we ook meer vogels waar we nog even voor stoppen.

Uiteindelijk waren de dwerggors en buffelkopeend vandaag meer pest vogels dan de pestvogels.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit)


Dwerggans

Dwerggors (helaas gedipt)

Roze Pelikaan

Pestvogel

Buffelkopeend (helaas gedipt)