2017-06-10 Maashorst (200 foto's)
22 vogelsoorten gespot
8 libellensoorten gespot
10 dagvlindersoorten gespot waarvan 2 nieuwe soorten: dwergblauwtje, iepenpage
16 nachtvlindersoorten gespot waarvan 9 nieuwe soorten: gevlamde bladroller, geisha, witte schaduwspanner, zuringspanner, grote parelmot, geelbandlangsprietmot, gestreepte bremspanner, prachtmot, stalkruidvedermot

Wie jarig is trakteert - part III

Net als vorig jaar zijn we door dochter Kirstin en schoonzoon Joost uitgenodigd om op een zaterdag rond haar verjaardag een wandeling te maken.
Toen in de Groote Peel en nu in Maashorst

In dat gebied zijn een aantal verschillende wandelingen te maken en Kirstin heeft gekozen voor 'de vijf landschappen'.
Via deze gele-paaltjes route komen we langs akkers, het beekdal, stuifduinen, bos en heide.
Het is een leuke, gevarieerde, wandeling die ons veel nieuwe nachtvlinders oplevert.

En ook dit jaar is er weer een traktatie, want vlak voor we weer bij de auto zijn spot Joost een uilenkast waar een steenuilenjong zichtbaar in zit.
En alsof dat niet genoeg is komt een van de ouders ook nog aanvliegen met een muis in zijn/haar snavel.
Als de ouder weer weggevlogen is zien we zelfs even 2 uilenjongen. Zo mooi hebben we in Nederland nog nooit een steenuil kunnen bewonderen.


Op zondag stappen wij weer in de auto om naar Maastricht te rijden. Daar in de buurt zitten 4 voor ons nieuwe zeer zeldzame vlindersoorten die we hopen te scoren.
We beginnen in een dorpje met de naam Margraten waar diverse scheefbloemwitjes ronddwarrelen. Een vlinder die lijkt op een klein koolwitje maar uiteraard net iets anders is.
In het half uur dat wij er rondlopen zien we 1 witje rondvliegen, maar dat blijkt een klein koolwitje te zijn. Soort 1 is mislukt.

Daarna rijden we door naar Groeve Blom. Een kleine kalksteengroeve die in particulier bezit is, en waar o.a. de zeldzame wondklaver bloeit.
Dat is de waardplant voor onze doelsoort: het dwergblauwtje. Gelukkig vliegen er daarvan meerdere exemplaren rond (wij zien er 11) die vanaf het pad goed te fotograferen zijn.
Soort 2 is zeker goed gelukt.

Vervolgens gaan we door naar de Stroberg. Dat ligt op een steenworp afstand van het gebied waar we 2 weken eerder de veldparelmoervlinder scoorden.
Nu is het kaasjeskruiddikkopje onze doelsoort, maar schijnbaar mogen de oneven soorten vandaag niet, want ook soort 3 mislukt.
Jolanda heeft er mogelijk eentje heel even in beeld, maar als ze haar camera richt is ze het beeld even kwijt en de vlinder ook.
Ondanks goed zoeken vinden we hem niet meer. Als troostprijs krijgen we wel weer een veldparelmoervlinder in beeld en 2 nieuwe nachtvlinders, een zeldzame en een zeer zeldzame.

Als laatste rijden we een stukje Maastricht in waar de iepenpage onze doelsoort is. Nadat we een plekje voor de auto gevonden hebben lopen we naar de rij iepen waar ze in moeten zitten.
De iepen zijn hier nog niet zo groot en dat is prettig want de iepenpage heeft de neiging om boven in de boom te gaan zitten.
We zien er vrij snel 1 zitten en net als Oscar afdrukt vliegt deze op. Leuk plaatje, maar geen mooie soortenfoto.
Omdat dit een even soort is op ons wensenlijstje gaat het erg goed want we zien er uiteindelijk 8 waarvan 1 fraai genoeg voor een mooie soortenfoto.

Ondanks dat we maar 50% van onze wensenlijst gescoord hebben stappen we zeer tevreden de auto in waar we tijdens de terugreis bijkomen van de 30 graden buitentemperatuur.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Maashorst

Maastricht