2021-03-06 Munningsbos (102 foto's)
29 vogelsoorten gespot

Teleurgesteld

Voor vandaag, 6 maart, is onze bestemming het Munningsbos in Limburg.
In 2017 hebben we daar aardig gescoord met spechten en we hopen dat nu weer te doen en dan met name de zwarte specht.
Omdat het niet zo een groot bos is zoeken we nog wat extra doelen op voor de dag en daarvoor beginnen we bij De Lange Vlieter in Heel.
In deze plas hebben we in 2013 onze eerste ijsduiker gespot en dat is nu ook de soort waar we naar op zoek gaan.
Helaas lukt het vinden van de ijsduiker hier niet, maar gelukkig is er vlakbij nog een plas waar een ijsduiker rondzwemt.
Ook de Oolderplas in Ool is een bekende van ons. Daar hebben we in 2012 onze eerste parelduiker gescoord.

Bij deze plas zien we ver weg 2 vogels die op een ijsduiker lijken, maar helaas een aalscholver en een fuut blijken te zijn.
Terwijl we teleurgesteld teruglopen naar de auto kijkt Jolanda nog 1 keer de plas op en ziet dan vlakbij de ijsduiker boven komen.
Doordat hij zo dichtbij zit kunnen we leuke plaatjes maken. Als we uiteindelijk echt teruglopen naar de auto krijgen we ook nog mooi een veldleeuwerik in beeld.

Daarna gaan we echt naar het Munningsbos. We komen daar al sinds 2012 en elke keer zien we wel minimaal 1 van de 5 soorten spechten, maar vandaag vinden we er geen een.
We horen heel ver weg een groene specht, maar die tellen we niet mee omdat we er geen geluidsopname van kunnen maken.
Verbijsterd door dit debacle stappen we weer in de auto voor het laatste doel van de dag.

Dat laatste doel is Winterswijk voor de oehoe. Niet naast de deur van het Munningsbos, maar de auto mag ook wel weer een keer aan het werk.
Normaal rijd je vanaf Posterholt naar Winterswijk via Duitsland, maar ivm corona kan dat natuurlijk niet en daarom moeten we een redelijke omweg via Nijmegen maken.
Onderweg naar de oehoe stopppen we nog even voor een paar roeken die nog niet op de jaarlijst stonden en een groepje reeen omdat die zo leuk zijn.
De oehoe is gelukkig snel gevonden en daarna gaan we weer op weg naar huis waar we 12 uur nadat we vertrokken zijn weer aankomen.
Deels tevreden over de zeer fraaie bijsoorten die we gescoord hebben maar voornamelijk teleurgesteld over het totaal missen van spechten in het Munningsbos.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


De Lange Vlieter

Oolderplas

Munningsbos

Winterswijk