2021-06-13 Kiersche Wijde West (211 foto's)
10 vogelsoorten gespot
16 libellensoorten gespot

Bleke smoeltjes

Voor zondag 13 juni hadden we als plan om naar Kampina te rijden op zoek naar zeer en gewoon zeldzame libellen.
Door een tip veranderen we niet het plan maar wel de bestemming.
In plaats van naar het zuidoosten te rijden gaan we naar het noordoosten voor zeer en gewoon zeldzame libellen met bleke smoeltjes: witsnuitlibellen.

Op de eerste plek is ons voornaamste doel de zeer zeldzame oostelijk witsnuitlibel die dit jaar in redelijke aantallen op diverse plekken aanwezig is.
Op de plek waar wij naar toe lopen zijn er zeker 3 gemeld en gelukkig voor ons is zowat de eerste libel die we op de foto kunnen zetten een zeer zeldzame oostelijke witsnuitlibel. Missie geslaagd.
In eerste instantie denken wij dat er zeker 6 oostelijke witsnuiten rondvliegen totdat we zien dat ook de zeer zeldzame sierlijke witsnuitlibel er rondvliegt.
Wij komen uiteindelijk uit op zeker 4 oostelijke omdat we op een gegeven moment 3 mannetjes in beeld hebben en later in een paringswiel nog een vrouwtje.
Als Jolanda een foto maakt van gewone dophei ziet ze er vlak naast een net uitgeslopen gewone oeverlibel. Leuke bonus.
Onderweg terug naar de auto komen we iemand tegen die samen met ons op de excursie in 2017 voor de donkere waterjuffer meeging en hij vraagt of wij daar mogelijk zijn voor een bepaalde witsnuitlibel.
Dat bevestigen we natuurlijk en we maken hem even duidelijk waar hij precies moet zijn.

We nuttigen onze lunch in de auto terwijl we naar onze wandelbestemming rijden, maar we onderbreken de lunch even om wat roeken op de foto te zetten.
De boterhammen zijn gelukkig wel op als we aankomen bij de parkeerplaats van Kiersche Wijde West.
Hier komen we voornamelijk voor de zeer zeldzame sierlijke witsnuitlibel en de (gewoon) zeldzame gevlekte witsnuitlibel.
Hoewel je met de aantallen sierlijke die we tijdens de wandeling zien niet meteen aan zeer zeldzaam denkt. We zien er echt tientallen.
Een van de andere doelen hier vandaag is het veld met rietorchis dat we tijdens de excursie in 2018 naar dit gebied hebben 'ontdekt'.
Ook daarvan zien we er tientallen.
Als we daar op uitgekeken zijn kiezen we er voor om niet dezelfde weg teug naar de auto te lopen maar door te lopen en een soort rondje te maken.
Dat levert, ik zou bijna zeggen uiteraard, nog meer van die bleke smoeltjes op.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Oostelijke witsnuitlibel

Kiersche Wijde West