2017-05-14 Weerribben (97 foto's)
13 vogelsoorten gespot
9 libellensoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: donkere waterjuffer
4 nachtvlindersoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: pauwoogpijlstaart

Coenagrion Armatum

Bovenstaande lijkt op een spreuk uit een Harry Potter film, maar dat is het niet.
Het is de latijnse naam van de donkere waterjuffer.
De donkere waterjuffer is zeer zeldzaam in Nederland en maar op een locatie en uitsluitend onder toezicht te bewonderen.
Vorig jaar hadden wij te laat door dat we deze alleen konden spotten door met een excursie mee te gaan, dus voor 2017 geven wij ons ruim op tijd op voor de middagexcursie.
Die excursie was gepland op 13 mei, maar omdat het die dag regent wordt hij een dag uitgesteld naar 14 mei.

Als wij op 14 mei richting de verzamelplaats in de Weerribben rijden schijnt er een aangename zon, en dat is prettig om libellen te kunnen spotten.
Om de auto te kunnen parkeren moeten we even wachten tot er wat mensen van de ochtendexcursie zijn vertrokken en daardoor plaats gemaakt hebben.
Bij het uitstappen kunnen we nog wel aan iemand vragen of ze succes hadden, en het antwoord is gelukkig een volmondig 'ja hoor, meerdere exemplaren prachtig gezien'.

Voor we met de fluisterboot het gebied in varen, naar de rib waar de donkere waterjuffer zit, legt de boswachter uit dat er later in de middag regen en onweer voorspeld wordt en dat hij mede ivm het onweer mogelijk eerder weer terug zal willen.
Met onweer in een open boot op het water zitten wil niemand, dus iedereen snapt die beslissing.

Na een vaartocht van ca 40 minuten leggen we aan bij de juiste rib en stapt iedereen uit.
Daarna verspreid de groep zich en wordt er gezocht. Het duurt even voordat de eerste gevonden wordt, maar in die tijd vinden we wel andere libellen waaronder de sierlijke witsnuitlibel.
Ook zeer zeldzaam en voornamelijk in de weeribben te vinden, maar wel op meer plekken dan alleen deze ene rib.

Tijdens de 2 uur dat we er zijn zien we uiteindelijk 10 donkere waterjuffers, en daarmee is de excursie meer dan geslaagd (ondanks dat er in die periode een kleine bui valt).
Als de boswachter ons weer richting de boot wil hebben omdat er een regenfront aankomt, worden er nog wat exemplaren gevonden waar iedereen toch aandacht aan besteed.
Daardoor vertrekken we iets later dan de bedoeling is en wordt het de laatste 10 minuten in de boot nog spannend mbt de regen.
Het begint wel te spetteren, maar de echte bui barst gelukkig pas los als we weer in de auto zitten.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)