2021-03-20 Kasteel Maurick (220 foto's)
38 vogelsoorten gespot

Full House

Er zijn in Nederland een aantal bossen waar je alle 5 de soorten spechten kunt scoren en wij kennen er daar drie van.
Het Munningsbos in Limburg, Bekendelle in Gelderland en de tuin van kasteel Maurick in Noord Brabant.

Na het debacle van 0 spechtensoorten in het Munningsbos van 2 weken geleden gaan we opnieuw proberen om de spechtenlijst van dit jaar uit te breiden en daarvoor gaan we op 20 maart naar kasteel Maurick.
Vrij snel nadat we het gebied in gelopen zijn scoren we al 2 soorten: de grote bonte specht en de middelste bonte specht.
De traditie van dit gebied is in ieder geval goed want we hebben tot nu toe altijd 2 soorten spechten gescoord en ook nu weer.

Geheel in de traditie van dit gebied horen we op een gegeven moment ook het gelach van een groene specht en Oscar ziet hem zelfs over zich heen vliegen maar helaas vrij ver weg in een boom landen.
We lopen richting de plek waar de specht is geland maar voor we in de buurt komen zien we hem weer doorvliegen.
Terwijl we een tijdje later staan te genieten van een kuifmees horen we weer een groene specht vrij dichtbij lachen.
Dan blijkt dat geluid verraderlijk dichtbij kan klinken want de specht zit toch redelijk ver weg in een ontoegankelijk en dichtbegroeid deel van het bos.
Dat ontdekt Jolanda als ze hem nog verder het bos in ziet vliegen.

Als we bijna het bos rond zijn gelopen besluiten we om nog een poging te doen voor de groene specht door over het middenpad te gaan wandelen.
Terwijl we richting dat pad lopen horen we, nu absurd dichtbij, weer een groene specht en Oscar ziet hem landen in een redelijk dichtbij staande boom.
Meteen na het landen hipst de specht naar boven tussen een aantal takjes en is onzichtbaar. Gelukkig ziet Jolanda hem een stuk hoger weer te voorschijn komen en kunnen we beginnen met schieten.
We hebben de groene specht nu niet alleen hier gehoord maar ook gescoord en daarmee het aantal spechten vandaag op drie gebracht.

Bij het opvoeren bij waarneming.nl blijkt dat de overvliegende groene specht een zwarte specht moet zijn geweest.
Dat is wel even een slikmomentje want daarmee zou dit het eerste bos zijn geweest waar we alle spechtensoorten gescoord hadden.
Daarom gaan we op woensdag 24 maart nog een keer naar kasteel Maurick. Na het parkeren lopen we min-of-meer direct naar de plek waar de meeste meldingen van zwarte specht zijn gedaan.
Als we daar aankomen zegt Oscar 'hier moet het gebeuren' waarop arendsoog Jolanda zegt 'ik zie er al een'. Wow dat is snel.
Helaas krijgen we door tussenliggende takjes geen focus op de vogel, maar na een kat-en-muis spelletje (specht vliegt een stukje verder en wij volgen braaf) lukt het gelukkig toch om foto's te maken.
We zijn helemaal euforisch dat we in dit bos nu full house hebben: 3 bonte spechten en 2 gekleurde.

We proberen daarna nog of we een kleine bonte specht kunnen vinden want dan hebben we die full house zelfs in deze (2-daagse) wandeling voor elkaar gekregen.
Maar de enige bonte specht die we deze wandeling in beeld krijgen is meerdere malen een middelste bonte specht.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)20-3-2021

24-3-2021