2018-04-14 Bekendelle (121 foto's)
18 vogelsoorten gespot
4 dagvlindersoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: grote vos

Een slechte generale belooft een goede premiere

Met die gedachte vertrekken we op zaterdag 14 april naar Winterswijk waar we weer op zoek gaan naar de grote vos.
De slechte generale is natuurlijk onze wandeling afgelopen woensdag waar we de gemelde grote vos niet gevonden hebben.

Onderweg blijken de beloofde opklaringen niet echt door te zetten en als we aankomen bij de steengroeve is het nog best frisjes. Geen ideaal vlinderweer.
Terwijl wij onze spullen pakken om de oehoe op de foto te zetten komen Ria en Sjaak aanlopen.
Deze regiogenoten zijn hier een paar dagen op vakantie en op waarneming.nl hebben we gezien dat zij gisteren de grote vos hier hebben gescoord.

Daar praten we uiteraard over en zij leggen uit hoe we het beste naar het gebiedje kunnen lopen waar zij de vlinder hebben gezien.
Tevens vertellen ze dat zij nu eerst naar Bekendelle gaan om daar op zoek te gaan naar leuke plantjes om vanmiddag, als het (hopelijk) mooier weer is, weer terug te komen.
Nadat we de oehoe op de foto gezet hebben volgen we hun voorbeeld om eerst naar Bekendelle te gaan.

In Bekendelle valt het qua vogels nogal tegen, we zien weer de gewenste groene specht niet, en daardoor concentreert Jolanda zich op de plantjes.
Als we onderweg Ria en Sjaak weer tegenkomen laat ze zich graag allerlei planten aanwijzen.

Om een uur of 2 zijn we weer terug bij het gebied van de grote vos en daar zien we dat we niet de enige zijn die op zoek zijn naar de grote vos.
Er lopen nog 4 man rond en samen met ons en de inmiddels ook gearriveerde Ria en Sjaak, zijn er dus 8 man op zoek.
Een van die andere 4 heeft van een al vertrokken persoon gehoord dat die op een heideveldje een aantal grote vossen heeft gespot.
Gelukkig voor ons vind hij en het heideveldje en ook nog een grote vos. Na zijn 'ik heb er een' haasten wij ons naar hem toe.
Na het maken van een paar fotos vliegt de vlinder op en verdwijnt uit beeld.
Helaas waren toen nog niet alle vlinderaars ter plaatse. We verspreiden ons en gaan opnieuw op zoek.
Al zoekend stoot Oscar er een op en tegelijk ziet Jolanda een ander exemplaar vliegen. Er zitten er dus 2.
Het exemplaar dat door Oscar is opgestoten gaat gelukkig zodanig lang zitten dat iedereen hem nu kan zien voor ook deze opvliegt en uit beeld verdwijnt.
Aan beschadigingen van de vleugel is duidelijk te zien dat we 2 verschillende exemplaren in beeld hebben gehad.

De slechte generale van woensdag heeft inderdaad een goede premiere voor ons opgeleverd en hij wordt nog beter. Net als het weer trouwens want de zon breekt eindelijk door.
Terwijl wij blij nagenieten van de 2 gescoorde exemplaren komt er nog een vlinderaar het veld op (1 van de 4 man die in eerste instantie al rond liep).
Op zijn gretige vraag 'zit hij nog ergens' moeten we helaas teleurstellend antwoorden. Hij gaat daarom zelf rondlopen en vind er zowaar weer 1.
Dat exemplaar vliegt ook wel weer op, maar land een stukje verder weer en herhaalt dat een paar keer en laat zich op die manier gedurende bijna 15 minuten bekijken.
Ook deze vlinder is beschadigd, maar weer op een andere plek dan de 1e twee. We hebben dus 3 grote vossen in beeld gehad en dat is voor zo een zeldzame vlinder absurd veel.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Steengroeve

Bekendelle

Willinks Weust Heksenbos