2018-04-11 Haagse waterleidingduinen (100 foto's)
22 vogelsoorten gespot

Gratis en voor niets

Vorig jaar zijn wij erg fanatiek met dagvlinders bezig geweest en daardoor hebben we nu een respectabele levenslijst daarvan.
Op de Nederlandse soorten die we nog niet hebben staat een alert zodat we weten als die gezien worden.
Begin deze week begint een alert af te gaan doordat de grote vos wordt gemeld in Winterswijk vlakbij de oehoe.
Onze plannen voor het weekend liggen daardoor meteen vast. Voor onze vrije woensdag vinden we op-en-neer naar Winterswijk net iets te ver(moeiend).

Als er op dinsdag ook een melding vanuit de Haagse waterleidingduinen komt besluiten we daar op woensdag naar toe te gaan. Dat is immers veel dichterbij.
Omdat de vlinder in het gebied bierlap zit, moeten we eerst even naar het bezoekerscentrum om een dagkaart voor dit speciale deel te kopen.
We maken een praatje met de verkopende boswachter en dat levert ons, tot onze verbazing, de kaartjes gratis op.
Hij legt uit dat de kaartjes een drempel zijn om niet te veel publiek in dat gebied te krijgen zodat de natuur daar redelijk met rust gelaten wordt, maar vogelaars zoals wij zullen de natuur wel respecteren.
Aangezien we de weg daar niet kennen kopen we een plattegrond. Van de boswachter mogen we gratis en voor niets de plattegrond op de toonbank fotograferen, maar wij vinden een fysiek (lees groter) exemplaar toch fijner.

Met behulp van de plattegrond komen we perfect op de lokatie uit waar de vlinder gezien is, maar helaas vinden we hem niet.
Dus ondanks dat de kaartjes gratis waren, waren ze toch voor niets.
Tijdens de wandeling zien we sowieso geen vlinders. We wisten dat het niet echt tof vlinderweer zou zijn, maar in het kader van 'niet geschoten is altijd mis' zijn we toch gegaan.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)