2021-06-03 Zuid Holland (101 foto's)
8 vogelsoorten gespot

Lachebekjes

Normaal was donderdag een oppasdag voor mij, maar door verandering in het werk van dochterlief is dit naar andere dagen veranderd en ben ik op donderdag vrij.
En op deze eerste vrije donderdag ga ik provincietwitchen.
Ik begin door nog een keer naar de woudapen te gaan waar ik een paar uur vertoef en leuke waarnemingen heeft en een wijkgenoot tegenkomt.
Iets voor 12 uur ga ik weer naar huis omdat ik beloofd heb samen met Jolanda te lunchen.

Na de lunch ga ik naar een andere plek voor een roerdomp.
Als ik daar een tijdje staat komt de wijkgenoot ook aangelopen en dat is wel gezellig.
In de 3 uur dat ik er ben zie ik meerdere roerdompen vanuit het riet opvliegen en in het riet landen. Ze zijn duidelijk met voedseltransport bezig om jongen te voeren.
Op een gegeven moment wordt de wijkgenoot gebeld door een bekende die hem verteld dat hij in Alphen een aantal bloeiende bijenorchissen heeft gevonden.
Dat vind ik wel interessant omdat Jolanda gek is op orchissen en dan blijkt dat ze zo een beetje aan het eind van onze straat aanwezig zijn.

Na de roerdompen ga ik naar een plek een heel stuk dichter bij huis, namelijk het Zaans Rietveld, omdat daar een paartje bosrietzangers met nestbouw bezig is.
Een jongen voerende zwartkop is daar een leuk extraatje.
Na het avondeten stappen Jolanda en ik op de fiets om naar de plek van de bijenorchissen te fietsen en na een klein beetje zoeken vinden we 13 van deze lachebekjes waar we met de makrolens leuke foto's van kunnen maken.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)


Bij de woudaap

Bij de roerdomp

Bij de bosrietzanger

Bij de bijenorchis