2013-03-13 Zuid Holland (106 foto's)
49 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: patrijs

Omdat er voor woensdag opklaringen en kans op winterse buien zijn voorspeld en het in de wind koud is besluiten we om kleine wandelingen te doen icm autoritten waarbij we weer op kunnen warmen.
We kiezen gebieden uit die ongeveer een half uur van elkaar liggen. Dan is het per keer niet zo ver rijden.
Het wordt een soort hall-of-fame door Zuid Holland:
Barendrecht met de zeer zeldzame buffelkopeend, Hoek van Holland met de zeldzame huiskraai en zeer zeldzame huiskraai ssp zugmayeri en als hekkensluiter ons eigen Alphen aan den Rijn met de zeldzame witoogeend.
De wenssoort voor vandaag is echter de patrijs.

Daarom beginnen we met het bedrijventerrein waar we al een aantal keer tevergeefs naar patrijzen hebben gezocht. Omdat er nu opnieuw sneeuw ligt proberen we het weer. En weer voor niets.
Na een half uur rijden we door naar de Gaatkensplas in Barendrecht. Inmiddels schijnt het zonnetje lekker en we vinden de buffelkopeend makkelijk doordat hij in een wak redelijk dichtbij de wandelbrug zit.
Hij laat zich prachtig fotograferen.
Vlakbij de wandelbrug is een weiland waar ook patrijzen zijn gespot, dus we speuren dat nauwkeurig af. Op een paar houtduiven na zien we niets en we wandelen verder en maken een praatje met wat lokale mensen die uiteraard over hun vogel, de buffelkopeend, praten.
Nadat we nog wat andere vogels hebben gespot lopen we weer langs het weiland terug.
Jolanda heeft vorig jaar de nieuwste swarovski 12*50 verrekijker gekocht en ziet tijdens het vogelen regelmatig dingen die ik met de oude verrekijker niet zie.
Ik heb afgelopen weekend daarom ook zo een verrekijker gekocht en met die nieuwe aanwinst controleer ik nog eens het weiland en ja hoor; vlak voor een molshoop zie ik een klein oranje koppie: een patrijs.
De wenssoort is binnen.
We bijven een flinke tijd wachten of de 2 patrijzen zich wat beter laten zien, maar elke keer als ze een beetje uit het gras omhoog komen, komt er een jogger of iemand met een hond langs en duiken ze weer in elkaar.
Dat we hierdoor iets te lang zijn blijven staan merken we als het begint te sneeuwen. Gelukkig is het een lichte bui, anders hadden we toch beter in de auto kunnen zitten.

In Hoek van Holland vinden we snel een groep huiskraaien en gelukkig voor ons zit in die groep ook de zeer zeldzame subsoort zugmayeri.
Na een korte wandeling langs de boulevard rijden we naar de laatste vogelplek voor vandaag: Starrevaart langs de A4.

Als we in de vogelhut een kijkluik open doen, slaat de wind ons genadeloos in het gezicht. Aha, daarom hebben die andere 2 mensen de luiken aan de zijkant open en niet deze.
De meeste vogels zijn ook juist vanuit die zijluiken te bewonderen doordat de plas licht bevroren is, behalve aan de windluwe kant. Er zitten wel veel vogels, maar niet veel soorten.
We blijven daarom niet lang zitten en gaan naar huis terug.
Hier nemen we de witoogeend weer mee, zodat het aantal zeldzame vogelsoorten vandaag op 4 is gekomen.
Vanmorgen hebben we ontdekt waarom de witoogeenden ook zonder bevroren sloten bij de flat blijven: in hun 'woon'gebied wordt grondig gesnoeid. Het maakt het fotograferen van deze huissoort wel lekker makkelijk.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)