2021-05-30 Zouweboezem (301 foto's)
60 vogelsoorten gespot

Oeps

Een week geleden vielen onze wandelplannen letterlijk in het water. Ons doel die dag was o.a. een zeldzame witwangstern spotten.
Helaas zit die vogel niet meer op de lokatie waar we toen naar toe wilden.
Dat risico is er natuurlijk altijd met een zeldzame vogel en daarom hadden we voor die dag ook een alternatieve lokatie uitgezocht: Zouweboezem.
En laat nou precies daar de ook zeldzame neef van de witwangstern opgedoken zijn: een witvleugelstern die daar zelfs aan het broeden is gegaan.

Dus op zondag 30 mei gaan we naar Zouweboezem. Daar kunnen we behalve de witvleugelstern ook zwarte sternen en purperreigers spotten en als bonus zit er ook nog een zeer zeldzame kokaardezaagbek.
Hoewel die laatste niet altijd op een zichtbare plek zit.
Net als vorig jaar is het bij aankomst wel even spannend omdat het parkeertereintje vol lijkt te zijn.
Gelukkig komt er net een plek vrij en kunnen we toch makkelijk parkeren.

Onderweg naar de vlonder bij het plasje waar de zwarte sternen en witvleugelsternen broeden komen we een collega van Jolanda tegen.
Hij is een fanatiek vogelaar en vraagt of wij al bij de woudapen in Zoetermeer zijn geweest.
Wij vertellen dat we dat niet zijn omdat we de lokatie niet weten. Wij hebben namelijk geen netwerk mbt dit soort plekken en dat heb je wel nodig omdat de lokatie geheim gehouden wordt.
Hij is gelukkig zo vriendelijk om de lokatie met ons te delen zodat we na deze wandeling daar ook nog even kunnen gaan kijken.

Nadat we doorgelopen zijn vliegt er een zwarte stern met witte vleugelvlekken over ons hoofd. Zo de eerste stern die we scoren is gelijk de zeldzame.
Bij het vlondertje moeten we even wachten tot er iemand weg gaat en er plaats ontstaat. Gelukkig duurt dat niet erg lang en kunnen we vooraan gaan genieten van diverse zwarte sternen.
Na een tijdje komt ook de witvleugelstern weer terug en geeft even een mooie vliegshow. Daarna is het onze beurt om plaats te maken.

We lopen daarna over het vlonderpad naar het vogelscherm in de hoop de kokaardezaagbek vanaf daar te spotten. Helaas lukt dat niet.
Gelukkig zien we tijdens de rest van de wandeling wel spotvogels. Die horen voor ons zo een beetje bij dit gebied. Net als de koekoek. Die zien we ook meerdere malen.
We nemen ons voor om op de terugweg nog een keer vanaf de vlonder naar de kokaardezaagbek te zoeken, maar tegen de tijd dat we daar weer langslopen zijn we een beetje vergeten dat we dat van plan waren.
Het is inmiddels redelijk druk met mensen op en bij de vlonder. Wij gaan er van uit dat die er allemaal voor de witvleugelsternen staan.
Later zien we op waarneming.nl dat de kokaardezaagbek toen ook mooi dichtbij de vlonder aanwezig was. Oeps.

Na deze wandeling gaan we naar Zoetermeer voor de woudaap en als wij aankomen op de plek komt er net een woudaap langsvliegen. Helaas lukt het zelfs Oscar niet om hem te fotograferen. Oeps, dat is wel even een slikmomentje.
Terwijl wij hopen of de vogel mogelijk weer verschijnt komt Chris van Rijswijk aanlopen. Dat is een woudaapkenner bij uitstek en hij verteld dat er in totaal 3 woudapen in de rietkragen aanwezig zijn.
Hij zegt op een gegeven moment dat hij naar de andere kant van de rietkraag gaat omdat het licht daar gunstiger is en er een grote kans is dat de woudaap vanaf die plek te zien is.
Omdat hij veel meer ervaring heeft met deze vogelsoort dan wij lopen we braaf met hem mee en dat levert na een klein half uurtje een mooi plaatje van een vliegende woudaap op die vlak bij ons in de rietkraag duikt en daar een verdwijntruukje doet.
Jolanda besluit daarom om naar een plek te lopen waarvandaan ze de andere kant van de rietkraag kan zien terwijl Oscar op zijn plek blijft staan.
Dat levert na een kwartiertje leuke plaatjes van beide kanten van het mannetje op dat weer even in beeld komt.
Vanaf haar plek ziet Jolanda ook een vrouwtje. Gelukkig vliegt deze even later naar de rietkraag aan de overkant en laat zich daar fantastisch fotograferen.
Op deze 'wandeling' verbeteren we van 2 soorten de soortenfoto: witvleugelstern en woudaap

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Zouweboezem

Zoetermeer