2019-06-01 Zouweboezem (166 foto's)
48 vogelsoorten gespot

Bo(nu)s

Op zaterdag gaan we naar de Zouweboezem. In verband met een oppasverplichting 's avonds willen we weer op tijd thuis zijn en dus niet eerst lang hoeven rijden om ergens te gaan wandelen.

Zoals gewoonlijk zijn onze voornaamste doelen hier de broedende zwarte sterns en purperreigers.

50% van dat doel wordt heel snel gehaald want binnen 5 minuten komt er al een purperreiger langsvliegen.
En binnen 20 minuten zitten we al op 100% als we bij de vlonder zijn waar de nodige zwarte sterns zitten te broeden. De niet broedende partners vliegen continue af en aan met een visje in de snavel voor het thuisfront.
Prachtig gezicht. Na 15 minuten en 250 foto's lopen we weer verder en gaan we het vlonderpad op.

Daar hoort Jolanda een geluid dat ze tot vorige week niet herkend zou hebben: een bosrietzanger. Bij ons weekend Biesbosch werd er uitgebreid aandacht aan dat geluid besteed en daarom herkend ze het nu.
De bosrietzanger komt mooi in beeld en dus kan ze er leuke foto's van maken, en omdat een bosrietzanger uiterlijk niet van een kleine karekiet te onderscheiden is maakt ze ook een geluidsopname.
Dat doet ze met de iPhone omdat we zo eigenwijs zijn geweest om niet de 'echte' recorder mee te nemen.

Halverwege de wandeling herhalen we het opnemen van geluid met de iPhone bij een spotvogel die zich uiteraard niet laat zien.
Die hebben we in de Biesbosch ook gehoord (en niet gezien), maar toen zong hij te kort om zelfs maar te denken aan opnemen.
Nu zingt hij gelukkig een stuk enthousiaster.

Tijdens de wandeling zien we in totaal 11 purperreigers, en we hebben zeker 20 zwarte sterns gezien dus we komen ruimschoots aan onze doelsoorten.
Maar het leukste komt nog als we het rondje bijna afgemaakt hebben.
We zien en horen weer een bosrietzanger en dit exemplaar zit zo mooi dat we er de soortenfoto mee kunnen verbeteren en hij zingt zo luid dat we ook nog een fraaie geluidsopname kunnen maken om daar bij te plaatsen.
Als we klaar zijn met de opname vraagt een van de aanwezige vogelaars of we de bosuil ook gezien hebben.
Bosuil! Waar dan?

We krijgen te horen waar ze (het zijn er zelfs 2) zitten en na een klein stukje lopen zien we een fotograaf staan die met een camera op statief recht naar de bosuil kijkt.
Vlak naast deze ouder zit ook nog een uilskuiken die zich wat verstopt heeft achter blaadjes.

Met de bosrietzanger en bosuil hebben we tijdens deze wandeling 2 keer een bo(nu)svogel gescoord. Erg leuk.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)