2018-07-21 Zouweboezem (159 foto's)
38 vogelsoorten gespot

Eindelijk groen

Op zaterdag gaan we naar de Zouweboezem. In verband met de warmte willen we niet eerst lang hoeven rijden om ergens te gaan wandelen.
Om het echte natuurgebied in te komen moeten we wel even een sprintje trekken omdat een fruitteler zijn bomen aan het sproeien is en hij daarbij het wandelpad rijkelijk meeneemt.
Gelukkig komen we droog over en als we achterom kijken kunnen we even genieten van een heuse regenboog. Met de huidige droge periode zou je bijna vergeten hoe die er uit ziet.

Onze voornaamste doelen hier zijn de broedende zwarte sterns en purperreigers.
We zijn vrij snel bij de vlonder die naast de broedende sterns is gebouwd en daarvandaan hebben we mooi zicht op een paar juveniels die regelmatig gevoerd worden.
Daar maken we wat fotos van en als we aan het wachten zijn om nog meer voedermomenten op de foto te zetten komt doelsoort twee overvliegen.
Op zich hebben we allebei de soorten al dit jaar, maar voor ons zelf is het wel prettig dat we ze ook vandaag allebei snel gescoord hebben.
Even later horen we achter ons een groene specht lachen.
We draaien ons snel om en lopen terug naar het pad waar Jolanda de specht tussen wat fruitbomen ziet verdwijnen.
Terwijl we aandachtig op de grond kijken of we hem in beeld krijgen vliegt hij boven ons hoofd uit een boom weg en achter een paar andere bomen langs uit ons zicht.
Gelukkig vliegt hij in een rechte lijn door en komt hij, ook al is het wat verder weg, toch in beeld en kunnen we eindelijk een groene specht op de foto zetten.
Onze 6e spechtensoort dit jaar. En een wens van Jolanda om deze wandeling ook een nieuwe jaarlijstsoort te scoren is gehonoreerd. Lekker.

We besluiten om door te wandelen en op de terugweg nog een keer bij de vlonder te wachten op voedermomenten.
Om bij het kijkscherm, dat verderop aanwezig is, te komen moeten we over een vlonderpad lopen en daar ligt allemaal omgemaaid riet op. Als we een stukje het vlonderpad opgelopen zijn komen we ook de oorzaak hiervan tegen.
Een beheerder is bezig om het vlonderpad weer bewandelbaar te maken. Hij verteld dat voor hij vanmorgen vroeg begon er geen zichtbaar vlonderpad was, maar gelukkig voor ons nu weer wel.
We zijn hem uiteraard dankbaar, al zien we bij het kijkscherm niet zo heel veel vogels. We hebben wel een prachtig uitzicht op velden vol grote kattenstaart.

Tijdens de rondwandeling zien we nog 7 andere purperreigers overvliegen. Zoveel hebben we er volgens mij nog nooit op een dag gezien. Gaaf.
Zoals gezegd gaan we op de terugweg nog een keer bij de vlonder kijken, en dan maken we een leuke serie fotos van een zwarte stern die juffers voert aan de juveniels.
In eerste instantie gaat de overdracht niet helemaal soepel en daarom vliegt de oudervogel een rondje, maar bij poging 2 zien we heel leuk hoe de juffer overgedragen wordt.
De oudervogel vliegt daarna weg om binnen een minuut weer terug te komen met een verse juffer die aan het andere kind wordt gevoerd.

Wij zijn inmiddels goed gaargestoomd en daarom gaan we door naar de auto en terug naar huis waarbij we nog wel even langs de Lek stoppen om nog wat dagsoorten op de foto te zetten.
Vanuit de auto met de airco aan is dat wel te doen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)