2015-05-31 Zouweboezem (109 foto's)
42 vogelsoorten gespot

Reputatie versus reputatie

Op zondag 31-5, de laatste dag van de meteorologische lente, gaan we met de Boswachter op pad.
Schoonzoon Joost was eerder deze maand jarig en hij 'viert' dat met een wandeling in het gebied Zouweboezem.

Dat gebied heeft bij ons een natte reputatie, want allebei de vorige keren dat we er waren kregen we een hoosbui over ons heen.
Joost heeft de reputatie dat het bij zijn wandelingen meestal mooi weer is.
Wij hopen dus dat zijn reputatie sterker is dan de reputatie van Zouweboezem en halverwege afgelopen week lijkt Joost dat met gemak te gaan winnen.
Zondag beloofde een bijna zomerse dag te worden.
Helaas wordt het weerbericht gaandeweg steeds somberder en op zondagmorgen is de voorspelling zelfs dat het gedurende de hele wandeling erg nat wordt.
De reputatie van Zouweboezem lijkt toch erg sterk.

Als we om 8 uur de auto parkeren begint het geheel volgens voorspelling te spetteren, maar van echte regen is gelukkig nog geen sprake, en het wordt gelukkig ook weer snel droog.
Gedurende de wandeling blijkt toch dat de reputatie van Joost beter is, want behalve 1 kleine bui en hier en daar wat spettertjes, blijft het zelfs droog.

In het gebied Zouweboezem zit de grootste kolonie purperreigers van Nederland en dat merken we goed tijdens de wandeling. De ene na de andere purperreiger vliegt over ons heen.
Ondanks het minder mooie weer lukt het ons zelfs om een mooiere soortenfoto te maken.
In het gebied Zouweboezem zit ook een kolonie zwarte sterns en die zien we ook regelmatig over ons heen vliegen als een vogel voedsel gaat halen voor zijn op het nest zittende partner.
In het gebied Zouweboezem zit ook een flinke hoeveelheid kleine karekieten, maar die zien we helaas niet. Wel horen we ze regelmatig.
Die kleine karekieten zijn ook de reden dat we vandaag een recordaantal koekoeken waarnemen. De koekoek legt zijn ei veelal in het nest van de kleine karekiet.
In totaal zien we 6 koekoeken verdeeld over 4 waarnemingen. Bij 1 waarneming zien we er zelfs 3 tegelijk. Absurd. Dit is voor ons echt het jaar van de koekoek.

Na een leuke en leerzame wandeling, waarbij we door een voor ons nog onbekend deel van het gebied Zouweboezem komen, zijn we op tijd weer thuis voordat de echte regen losbarst.
Uiteindelijk wint de reputatie van het KNMI het toch.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)