2023-04-30 Zevenhuizerplas (245 foto's)
53 vogelsoorten gespot

Hoemp papa

Op 30 april gaan we naar de Zevenhuizerplas. Het is prachtig weer en we hopen daardoor de nodige zangers in beeld te krijgen.
Als we uitstappen horen we al meteen het geroep van een cetti's zanger en als we een tijdje later vlakbij het geluid zijn krijgen we hem zelfs prachtig in beeld. Wat een genot.
We horen ook een koekoek maar deze laat zich helaas niet aan ons zien.
Nadat we een rondje gemaakt hebben over een eilandje, waar we zelfs nog twee cetti's zanger in beeld krijgen, komen we aan bij een soort van over-het-riet-kijkscherm waar we luid en duidelijk een roerdomp horen.
Dat geluid nemen we in ieder geval op zodat we de soort aan onze jaarlijst kunnen toevoegen.

Daarna lopen we rustig langs de uitgebreide rietkraag waarbij we (net als vele andere aanwezige vogelaars) hopen op baardmannetjes.
En vandaag is een beetje onze geluksdag lijkt het want we zien diverse baardmannetjes.

Een stukje verderop gaan we, op een bankje met uitzicht over een plasje, onze boterhammen opeten. Ook daar horen we, relatief zacht, het gehoemp van een roerdomp.
Jolanda zegt dan 'ik zie de roerdomp'. Ja hoor het zal arendsoog Jolanda weer niet zijn zegt Oscar omdat hij denkt dat ze hem ergens in een rietkraag ziet.
Ja daar direct aan de overkant, helemaal open-en-bloot, is hij aan het foerageren.
En inderdaad 'hoemp papa' (het is altijd het mannetje dat hoempt tijdens de baltsperiode) loopt daar volledig vrij langs de kant.
Gedurende een half uur kunnen we genieten (en natuurlijk veel foto's en een paar fimpjes maken) van de roerdomp voordat hij uiteindelijk zijn verdwijntruuk in een rietkraag doet.

Als we weer terug bij de parkeerplek zijn denken we dat we geen koekoek hebben gescoord (later blijkt op de foto's dat we dat wel hadden) en dan vliegt er net een langs ons naar het plasje.
Daarom lopen we maar weer terug naar het plasje en daar komen we Jenny tegen die samen met ons in Costa Rica was. Nadat we de koekoek hebben gefotografeerd maken we even een gezellig praatje.
Als de koekoek op een gegeven moment weer wegvliegt is dat voor ons een mooie afsluiting van deze fraaie wandeling.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)