2021-04-03 Zevenhuizerplas (195 foto's)
48 vogelsoorten gespot

Lentegeluiden

Vorig jaar is Oscar in augustus twee keer naar een voor ons nieuw deel van de Zevenhuizerplas geweest om een waterrietzanger te scoren.
Het leek Jolanda wel leuk om ook eens in dat deel te gaan kijken en dat gaan we op zaterdag 3 april doen. Uiteraard niet voor een waterrietzanger want die zijn er alleen in augustus.

We maken een flinke wandeling door het gebied. Bijna 2 keer zo lang als we ooit gedaan hebben en zien een hoop leuke soorten en we horen op 3 plekken ook het gehoemp van een roerdomp uit de rietkraag komen.
Ondanks dat we aan het geluid kunnen horen dat het beest redelijk dichtbij moet zitten kunnen we hem op geen van de 3 plekken ontdekken.
Dat is op zich niet echt vreemd want een roerdomp is in een rietkraag ontzettend goed gecamoufleerd. Als hij maar een beetje in de rietkraag staat is hij al niet meer vindbaar.
Op een van de plekken hoort Jolanda ook het geluid van een snor, en die vinden we gelukkig wel.

Inmiddels zijn er behalve de snor nog meer broedvogels teruggekeerd van hun winterverblijf en ook zij laten zich graag horen om een vrouwtje te lokken.
Dank zij die lentegeluiden vind Jolanda nog een handvol nieuwe soorten voor de jaarlijst.
Alleen de baardman vind zij niet. Die wordt door Oscar gevonden. Niet op geluid, want dat hoort hij niet, maar op zicht en alleen maar omdat de vogel opeens vlak voor hem in de rietkraag land.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)