2020-08-05 Zevenhuizerplas (210 foto's)
43 vogelsoorten gespot

Eindelijk

Op woensdag 5 augustus gaan we naar de Zevenhuizerplas. In 2018 en 2019 zijn we hier ook geweest om een woudaap te scoren en dat was beide keren niet zo succesvol.
En toch proberen we het weer.
Er is altijd wel het nodige te zien op de relatief korte wandeling en we zijn, omdat het een relatief korte wandeling is, voor de ergste warmte weer thuis.

Bij de eerste plas die we tegenkomen vanaf het parkeerterrein is het door hoog riet erg moeilijk om er in te kijken en daarom loopt Oscar door naar de tweede plas omdat hij daar dodaarzen hoort en gelukkig ook kan zien.
Jolanda heeft inmiddels staartmezen achter ons gehoord en daar besteed zij de nodige aandacht aan. Later sluit Oscar daar bij aan en op dat moment komt er een andere vogelaar met lange lens vragen wat wij zien.
KBV-tjes is ons antwoord (vogelaarjargon voor kleine bruine vogeltjes).

Omdat vrijwel elke vogelaar met een lange lens hier voor de woudaap komt gaat het gesprek daar natuurlijk vrij snel over en hij verteld dat hij al 20 jaar hier elk jaar wel ergens een woudaap heeft gezien, maar dat het dit jaar nog niet gelukt is.
Door zijn lange ervaring weet hij veel meer plekken dan wij en daarom lopen we in eerste instantie met hem mee.
Als blijkt dat hij naar een plek loopt die erg afwijkt van onze geplande wandelroute lopen we terug en vervolgen we onze eigen wandeling. Omdat we de man wel in beeld hebben kunnen we blijven opletten of hij opeens heel enthousiast plaatjes gaat lopen schieten.
Dat doet hij (helaas of gelukkig) niet, maar als we ter hoogte van zijn lokatie zijn wenkt hij wel dat de woudaap ergens voor hem aanwezig is.
Door 2 sloten tussen ons in kunnen we niet rechtstreeks naar hem toelopen en moeten we een deel van onze wandeling versneld afleggen.
Nadat we bij hem gearriveerd zijn verteld hij dat er een woudaap in die-en-die rietkraag langs de sloot is ingevallen en dat hij hoopt dat het beest snel weer tevoorschijn komt.
Dat hopen wij natuurlijk ook en gedurende een uur speuren we regelmatig met de verrekijker de rietkraag af.
Helaas komt er geen woudaap tevoorschijn en daarom lopen wij weer terug naar onze route en gaan verder met de wandeling.
Daarbij komen we weer een aantal mensen met grote lenzen tegen en een daarvan verteld dat hij vanmorgen een aantal keren een woudaap in dat rietgebied in en uit heeft zien vliegen en dat hij dat met tussenpozen van ca 1,5 uur doet.
Aangezien het inmiddels al bijna 1,5 uur geleden is dat de woudaap de rietkraag is uitgevlogen (*) is het dus niet onverstandig om te blijven wachten.
(*)dat is de woudaap die de andere man in de rietkraag langs de sloot heeft zien invallen.

We zien een stuk verderop nog een aantal vogelaars met lange lenzen foto's maken en als we horen dat daar een juveniele waterral in beeld is besluiten we om op te splitsen.
Jolanda blijft bij de woudaapplek en Oscar loopt door naar de waterralplek.
Oscar krijgt de waterral bij aankomst meteen mooi in beeld en na een kwartiertje loop hij weer terug en gaat Jolanda naar de waterralplek en blijft Oscar op de woudaap wachten.
Helaas heeft Jolanda geen geluk want die krijgt de waterral niet echt in beeld (ze ziet hem erg verstopt in de schaduw) en terwijl zij daar (voor niets) staat vliegt bij Oscar de woudaap opeens uit de rietkraag.
Van de 10 foto's die hij kan maken zijn er acht met prachtig scherp riet en een blur van een woudaap, een met een onscherpe woudaap, en een met een redelijk scherpe woudaap.
Eindelijk is het ons gelukt om in dit gebied een woudaap op de foto te krijgen.

Een week later is Oscar weer bij de Zevenhuizerplas, maar nu in een ander deel. Daar zijn een aantal waterrietzangers en een graszanger ontdekt.
Op dinsdag 11 augustus lukt het hem helaas niet om een van deze soorten op de foto te krijgen en daarom probeert hij het op woensdag 12 augustus weer.
Dan lukt in ieder geval de waterrietzanger, maar omdat de vogel erg 'verstopt' blijft zitten kunnen we helaas de soortenfoto niet verbeteren.
Uiteraard worden ook wat andere soorten op de foto gezet. Zoals de plakker die bij aankomst thuis op de tuindeur zit.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


5-8-2020

11-8-2020

12-8-2020