2019-06-09 Zevenhuizerplas (168 foto's)
45 vogelsoorten gespot

Uit de kast

Op zondag 9 juni gaan we naar de Zevenhuizerplas om te proberen een woudaap te scoren.
Lang verhaal erg kort: het is er, zoals een andere vogelaar het omschreef, te druk met dagjesmensen - te warm - en het verkeerde tijdstip van de dag.
En toch is hij er, net als wij, in een poging de woudaap te scoren. Rare jongens die vogelaars.

Langs de plek waar de woudaap broedt is een dijk en een wandelpad waardoor je vanuit verschillende punten de rietkragen in kan kijken.
Maar vandaag zien we dat het wandelpad tijdelijk met een groot hek is afgesloten ivm broedende vogels. Erg prettig, en terecht, voor o.a. de woudaap, maar voor ons natuurlijk een beetje jammer.
Van dezelfde vogelaar horen we dat ze het ook gedaan hebben ivm de mountainbikers die met te grote regelmaat over dat wandelpad reden. Rare jongens die mountainbikers.

Omdat de woudaap zich (inderdaad) niet laat zien lopen we verder. Daarbij lopen we langs een stuk gebied waar we nog niet eerder zijn geweest en daarbij valt ons oog op twee kleine bruine vogeltjes die tussen het riet scharrelen.
Even later komen de vogeltjes naar boven geklommen en dan staan we oog-in-oog met twee juveniele baardmannetjes. Thuis zien we aan de snavelkleur dat het een mannetje en een vrouwtje is.
Gedurende een paar minuten, en uiteraard veel foto's, genieten we van ze voordat ze verder naar achteren vliegen en daar de rietkraag in verdwijnen.
Als wij een stuk verderop op een bankje, onder de begeleiding van de zang van een baltsende veldleeuwerik, onze lunch nuttigen zien we diverse mensen met grote telelenzen langzaam langs de rietkraag van de baardmannetjes schuivelen.
Zij hebben minder geluk dan wij.

Bijna aan het eind van de wandeling zien we een aantal mensen hun camera op, wat wij denken, een boom richten. Als we dichterbij gekomen zijn zien we dat hun onderwerp een torenvalkkast is die voor de boom staat.
In die kast zitten maar liefst zes (!) juveniele torenvalken. Ze passen er maar met moeite in, dus het wordt tijd dat ze uit de kast komen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)