2018-01-26 Zeeland met een vleugje Groningen (200 foto's)
52 vogelsoorten gespot waarvan 2 nieuwe soorten: zwartkeellijster, ross' meeuw

Twaalfhonderdnegenenveertig

Op woensdag 24 januari worden er in de middag 2 zeer zeldzame soorten ontdekt in Nederland. Een in Scheemda in de provincie Groningen en een in Vlissingen in de provincie Zeeland.
Allebei te ver weg om dan nog te bereiken tijdens daglicht. Op donderdag heb ik andere verplichtingen, maar volg ik natuurlijk wel de grote aantallen meldingen op waarneming.nl.
140 meldingen in Vlissingen en 98 meldingen in Scheemda.

Op vrijdag 26 januari rijd ik naar de haven van Vlissingen voor de ross' meeuw.
Zowel woensdagmiddag als donderdag de hele dag wordt die vogel zeer fraai gezien en op de foto gezet, maar als ik vrijdag aankom is hij nog niet in beeld geweest.
Waarschijnlijk zijn de binnengelopen vissersboten, die natuurlijk voor een hoop drukte zorgen, daar de oorzaak van.
Na een paar uur geef ik de hoop dat de vogel nog verschijnt op en ga weer naar huis waarbij ik wel een paar plekken aan doe om de jaarlijst uit te breiden.
Als ik later in de middag die waarnemingen aan het verwerken ben krijg ik een alert dat de ross' meeuw weer aanwezig is. De vissers zijn duidelijk klaar met werken.

Op zaterdag 27 januari laten we onze bestemming afhangen van de vogel die als eerste gemeld wordt. De zwartkeellijster in Scheemda wint, dus rijden we naar Groningen.
Daar sluiten we aan bij een groepje vogelaars die hun scopen en fototoestellen gericht hebben op de achterkant van een tuin waar de bijzondere lijster met grote regelmaat komt foerageren.
Binnen een kwartier is de vogel inderdaad in beeld en lukt het Jolanda om er foto's van te maken. Oscar staat op de verkeerde plek en ziet de vogel niet.
Hij hoort vervolgens een paar mensen zeggen dat ze naar de zijkant lopen omdat je daar vanuit een achtertuin beter zicht hebt en daardoor mooie foto's kunt maken.
Hij loopt met hun mee en Jolanda blijft op de eerste plek staan.
Dankzij een vriendelijke bewoner die vogelaars in de achtertuin laat, en zelfs een aantal trapjes klaar heeft staan, krijgt Oscar de vogel prachtig in beeld.
Gedurende ruim anderhalf uur zien we hem vijf keer en daarna gaan we weer naar huis waarbij we wel een paar plekken aan doen om de jaarlijst uit te breiden.

Op zondag 28 januari gaan we naar de haven van Vlissingen.
Als we aankomen in de haven zien we een groepje mensen staan die hun fototoestellen en verrekijkers optillen. Uiteraard om op de ross' meeuw te richten.
Gelukkig kunnen we de auto vlakbij parkeren en snel pakken we de camera's en sluiten we aan en hebben meteen de ross' meeuw in beeld. Tsjakka.
Gedurende 20 minuten komt de vogel een paar keer langsvliegen, waarbij we een hoop foto's (kunnen) maken, en daarna vliegt hij de haven uit richting de Westerschelde.
Tijdens het nuttigen van onze boterhammen wachten we af of de vogel nog terugkomt.
Als dat niet gebeurd is als ons brood op is gaan we weer naar huis waarbij we wel een paar plekken aan doen om de jaarlijst uit te breiden.
Later zien we op waarneming.nl dat vlak na ons vertrek de Ross' meeuw weer teruggekeerd is. Dat is erg prettig voor de mensen die hem nog niet gezien hadden.
Voor deze 2 twitches hebben we uiteindelijk 1249 km in de auto gezeten, maar we noemen onszelf niet echt fanatiek

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit Zeeland 26-1-2018, Groningen 27-1-2018, Zeeland 28-1-2018)


Zeeland 26-1-2018

Groningen 27-1-2018

Zeeland 28-1-2018