2018-01-13 Zeeland (207 foto's)
63 vogelsoorten gespot

Zeldzame zelfontdek

Op zaterdag 13 januari gaan we naar Zeeland. Dat is begin januari een traditie.
Jolanda heeft net als vorig jaar een route uitgestippeld die ons aardig wat bijzondere (lees zeldzame) jaarsoorten kan opleveren als ze allemaal netjes op hun plek zitten.
We beginnen daarvoor bij de flamingo's die netjes aanwezig zijn. Zeldzame soort 1 is gelukt. Ook al is niet iedereen het er over eens of de Nederlandse flamingo wel een bijzonderheid is.
Zolang hij bij waarneming.nl als soort wordt gezien vinden wij hem bijzonder.

De 2e zeldzaamheid staat niet op het lijstje en is voor ons het meest bijzonder omdat we hem spontaan zelf ontdekken.
Als we onderweg zijn naar een groep kleine zwanen ziet Jolanda een kleine witte reiger in het weiland zitten.
'Ho stop een koereiger' roept ze. Door het plotselinge remmen schrikt de koereiger en vliegt op, maar gelukkig land hij een klein stukje verderop bij een paar paarden en kunnen we leuke foto's maken.

Daarna rijden we naar een sneeuwgans. Deze neef van de ross' gans werkt goed mee door bij onze aankomst een stukje dichterbij de auto te vliegen zodat we hem mooi dichtbij hebben.
Na wat gestoei met de navigatie die ons over een niet meer bestaande weg wil sturen komen we toch uit bij een plasje naast kerncentrale Borselle waar al sinds begin november 2017 een steltkluut zit.
In eerste instantie zien we alleen een paar kleine zilverreigers, maar vrij snel komt ook de steltkluut in beeld. Grappig om te zien dat deze door zijn lange poten bijna net zo hoog is als een kleine zilverreiger.

Voor de volgende zeldzaamheden doet Oscar een beetje Dakar rijstijl, omdat we een redelijk steile dijk op moeten. Jolanda vindt het maar niets.
Helaas komt nu ook een beetje de klad in het rijtje zeldzaamheden want we zien alleen maar de kuifaalscholver. De hier ook gemelde ijsduiker kunnen we niet vinden.
Nadat we weer veilig aan de onderkant van de dijk zijn aangekomen rijden we via een polder, waar we helaas de zeldzame witbuikrotgans en zwarte rotgans niet vinden, door naar de Brouwersdam.
Ook daar vinden we de gemelde zeldzaamheden (ijsduiker en zwarte zeekoet) niet, maar er zit genoeg gewoon spul om het toch leuk te maken.

Ondanks dat we niet alles hebben gescoord wat we op ons lijstje hadden staan gaan we erg tevreden naar huis. We hebben een mooie daglijst met 5 zeldzaamheden er op.
En een daarvan is voor ons zeldzamerder omdat we die zelf ontdekt hebben.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit)