2016-02-13 Zeeland (144 foto's)
48 vogelsoorten gespot

Zeeuws geluk en Zeeuwse pech

Omdat Jolanda toch wel erg graag die 'leuke' strandleeuwerikken wil zien gaan we zaterdag 13 februari opnieuw naar Zeeland.
Dit keer rijden we rechtstreeks naar de Oesterdam en door de route die we nu rijden beseffen we dat we in 2012 al een paar keer aan het begin van die dam geweest zijn in een vergeefse poging voor een blonde ruiter.
Als dat maar geen voorteken is voor de strandleeuwerik.

Met een prachtig zonnetje in de rug draaien we de dam op. Dit keer gelukkig geen mist.
Nadat we de nog steeds aanwezige sneeuwgorzen hebben gefotografeerd stappen we uit en gaan we lopend verder.
Langzaam lopend speuren we de basaltblokken en het talud af op vogeltjes, maar meer dan steenlopers en een enkele drieteenstrandloper zien we vooralsnog niet.
Als er een paar racefietsers langskomen zien we voor ons opeens 2 kleine vogels opvliegen en een stuk verder weer landen. Na een blik door de verrekijker weten we dat we de strandleeuwerikken gevonden hebben.
Op onze hurken lopend benaderen we ze voorzichtig en kunnen we ze prachtig zien foerageren en fotograferen.
Het pechgevoel van de vorige Zeelandrit is nu volledig verdwenen. Hoewel die gehurkte wandeling Oscar zondag wel spierpijn oplevert, maar dat heeft hij er graag voor over.

Omdat we niet elke rit het zelfde rondje willen doen gaan we nu naar Westkapelle.
Daar zien we vrijwel meteen de ijsduiker die daar al een tijd bivakkeert en na die op de foto gezet te hebben gaan we een kleine wandeling doen over het strand.
Als we op het strand wandelen begint het een beetje te miezeren, maar echt last hebben we daar niet van.

Nadat we weer in de auto zitten en doorrijden naar de dijk gaat het een tijdje serieuzer regenen.
Gelukkig gaan we nu een flink stuk vanuit de auto vogelen en moeten we alleen opletten dat we met de bui aan de goede zijkant naar buiten kijken.

Na een kleine tussenstop op Neeltje Jans, waar de zwarte zeekoet keurig op zijn 'vaste' plek zit, rijden we door naar de Brouwersdam.
Hier hopen we de ijseend aan de jaarlijst toe te kunnen voegen.
Ondanks intensief speuren door Jolanda, die behalve de verrekijker zelfs de telescoop gebruikt, vinden wij geen ijseend.
Ze vindt wel ver weg een zwarte zee-eend, maar door de afstand kunnen we er geen foto van maken.
Zeeland houdt toch nog wat in het vat voor ons.

Onderweg naar huis rijden we een klein stukje om naar een plas-dras gebied bij Ouddorp waar eerder een aziatische goudplevier gevonden was tussen vele honderden goudplevieren.
Wij vinden niet eens gewone goudplevieren, laat staan een aziatische. Wel vinden we een paar boomleeuwerikken foeragerend op een akker en zo scoren we met leeuwerikken vandaag 2 nieuwe jaarlijstsoorten.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit)Oesterdam

Westkapelle

Neeltje Jans

Brouwersdam

Ouddorp