2016-01-23 Zeeland (163 foto's)
64 vogelsoorten gespot

Zuid Hollands geluk en Zeeuwse pech

Eerder schreven we al dat we in Zeeland begonnen met een nieuwe jaarlijst.
Op de blogs van een aantal andere vogelaars wordt de tocht naar en door Zeeland op 1 januari als een soort vogelaarnieuwjaarsreceptie omschreven want er zijn er veel die daar beginnen.

Zij hebben zonder uitzondering een andere route gevolgd dan wij en omdat er op hun nieuwjaarslijst een aantal soorten stonden die wij ook lekker vinden, besluiten we om op 23 januari de door hun gevolgde route te nemen.
Maar we beginnen met de plek waar we op 1 januari geeindigd zijn: Battenoord in Zuid Holland.

Daar overwinteren een 3-tal fraters en van die soort willen we graag een betere foto.
Met een mooi zonnetje in de rug beginnen we met een blik op de flamingo's. Terwijl we daar foto's van staan te maken worden ze opeens heel onrustig en samen met de andere vogels vliegen ze op.
Reden voor Jolanda om even omhoog te kijken en al snel ziet zij een zeearend aan komen vliegen. Die hadden we hier niet verwacht, dus dat is een onverwacht kadotje voor de dag- en jaarlijst.
De zeearend vliegt onverstoorbaar door, maar de flamingo's blijven nog lang rondvliegen en dat levert ons leuke plaatjes op.

Een stukje verderop spotten we, helaas redelijk ver weg en met wat tegenlicht, de 3 fraters in een struikje. Gezien de afstand wordt de soortenfoto daardoor niet verbeterd, maar de soort telt wel lekker op de jaarlijst.
Terwijl we langzaam weer terug lopen naar de auto komt een andere wenssoort van vandaag in beeld: de dwerggors. Het gaat lekker zo met de soorten.
En het wordt nog beter, want naast ons landen opeens 3 vogeltjes die erg dichtbij gaan foerageren: de fraters. We kunnen hier nu met de zon in de rug wel degelijk een betere soortenfoto van maken. Ons geluk kan niet op.

Daarna vervolgen we de rit in Zeeland volgens de voor ons nieuwe route naar de noordkant van de Krabbenkreek.
We zijn verbaasd dat we daar geen ganzen in de weilanden aantreffen, terwijl er toch genoeg te zien zijn als we over het slik staan te kijken.
Als een grote groep rotganzen alsnog richting de weilanden vliegt besluiten we om daar even een stukje voor terug te rijden.
Geen verkeerde keuze want Oscar vindt er een zeldzame zwarte rotgans tussen. De 4e zeldzaamheid vandaag.

Aan de zuidkant van de Krabbenkreek, in het gebiedje met de naam Stinkgat, valt het redelijk tegen kwa vogels en als we daarna richting de Oesterdam rijden verdwijnt de zon in een mistbank om de rest van de dag nooit meer helemaal te verschijnen.
Op de Oesterdam hadden we 2 wenssoorten: strandleeuwerik en sneeuwgors. Hoewel er meerdere vogelaars rondlopen vinden we geen strandleeuwerik. Met de sneeuwgors lukt het beter, want die vinden we wel.

Ondanks dat we vandaag genoeg nieuwe jaarsoorten scoren om de jaarlijst op 100 soorten te zetten, geeft Zeeland door de gemiste strandleeuwerik toch een beetje een pechgevoel.
Maar we weten nu wel hoe we volgend jaar op 1 januari moeten rijden.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit)