2016-01-01 Zeeland (140 foto's)
62 vogelsoorten gespot

Het begin

van een jaar is voor veel vogelaars de dag waarop ze weer fanatiek aan een nieuwe jaarlijst beginnen.
Binnen de kaders van ons fanatisme vertrekken we met zonsopkomst richting Zeeland om te proberen een leuk begin van de jaarlijst bij elkaar te sprokkelen.
We beginnen bij de witkopgors die op het moment dat wij arriveren even onvindbaar is. maar hij is er wel want nog geen half uur daarvoor zat hij zowat op de schoenen van de aanwezige vogelaars.

Voor Arjan Dwarshuis (deelnemer aan 'in de ban van de Condor') is deze dag het begin van zijn biggest year.
Hij gaat proberen om het record van Noah Strycker te verbreken.
Die heeft in 2015 een nieuw record gezet met 6042 door hem waargenomen vogelsoorten verdeeld over 41 landen. Dat record is nog maar een paar uur oud en het wordt al 'aangevallen'.

Als wij geduldig wachten of de witkopgors zich weer vertoond komt Arjan met zijn 'crew', waaronder zijn vriendin Camilla Dreef (deelneemster aan 'in de ban van de Condor'), over de dijk lopen.
We praten even over het begin van zijn biggest year (waar wij dus min of meer live bij zijn) en hij verteld dat hij al op 70 soorten staat terwijl wij nog moeten beginnen.
Als Arjan, in overleg met de rest, een stukje naar voren loopt stoot hij per ongeluk de witkopgors op en deze vliegt luid roepend naar een bomenrij ver weg.
Voor Arjan prettig want hij kan hem tellen en dit is zijn eerste zeer zeldzame soort op zijn biggest year lijst, maar hij baalt wel dat hij hem verjoeg.

Gelukkig komt de witkopgors na een minuut of 20 weer terug en kunnen we hem alsnog op de foto zetten.
Na een tijdje vervolgen wij onze route door Zeeland die we eindigen bij Battenoord aan de noordkant van het Grevelingenmeer waar we in het rap afnemende licht van een grote groep flamingos staan te genieten.
Daarmee compenseren we het gemis van de ijsduiker die we wel gezien hebben maar hij zat te ver weg voor een foto.

Het begin van dit jaar heeft ons 56 soorten opgeleverd (62 als we exoten meetellen en op deze pagina doen we dat).
Het is niet zo een imposante lijst als de 118 die Arjan heeft na dag 1, maar zijn lat ligt een heel stuk hoger.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit)