2015-12-19 Zeeland (94 foto's)
31 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: witkopgors

Zeeuws meisje

Op 1 december wordt bij Broekhuizen in Limburg een (zeer zeldzaam) mannetje witkopgors ontdekt.
In dat gebied zijn we eerder dit jaar geweest om een net zo zeldzame poelsnip te twitchen. Die overigens door dezelfde persoon was ontdekt als de witkopgors.
Omdat het ons niet lukt om doordeweeks de witkopgors te twitchen volgen we de ontwikkelingen op waarneming.nl natuurlijk op de voet.
En daardoor lezen we steeds meer dat de vogel bijna niet twitchbaar is. Hij is nauwelijks in beeld en als hij dat is, dan voornamelijk erg vroeg en steeds maar een paar minuten.
Wij zien daarom op 6-12 af van een rit naar Noord Limburg en voorkomen daarmee een megadip, want de vogel wordt die dag niet meer gevonden.

Op 15-12 wordt bij Wilhelminadorp in Zeeland door een vogelaar een, zoals hij dat omschrijft, waarschijnlijk juveniele geelgors ontdekt. Hij denkt aan juveniel omdat hij er geen geel aan kan ontdekken.
Dat ontbreken van geel klopt wel, want de vogel wordt ontmaskerd als een vrouwtje witkopgors en deze blijkt veel beter in beeld te komen dan het eerder genoemde mannetje.
Tot en met vrijdagmiddag worden er elke dag over de hele dag waarnemingen met mooie fotos opgevoerd, dus ...

... rijden wij op zaterdag 19-12 voor de witkopgors naar Zeeland. Onderweg er naar toe werkt het weer nog niet helemaal mee, want we passeren de nodige miezerbuien, maar eenmaal ter plaatse is het gelukkig droog.
Boven aan de dijk krijgen we te horen dat de witkopgors nog aanwezig is daar in die grote zuringstruik en dat ze regelmatig tevoorschijn komt, maar ook regelmatig een tijdje uit beeld is.
Na nog geen 5 minuten zit het 'zeeuws meisje' opeens boven op een graspol en kunnen we een paar leuke fotos maken.
Na 5 minuten verdwijnt ze weer voor een uur om dan even een minuutje in beeld te zijn en weer een kwartier uit beeld te blijven.
Daarna komt ze gedurende een half uur druk foeragerend in beeld, waarbij wij natuurlijk veel te veel fotos (en een filmpje maken), om uiteindelijk een stuk dieper het gebied in te vliegen.

Voor ons het sein om vogelend via de brouwersdam weer terug naar huis te gaan waar we tot onze verrassing nog 2 nieuwe jaarlijstsoorten scoren. Hiermee komt de jaarlijstteller op 253.
Ondanks de nieuwe soort blijft de levenslijstteller op 352 staan.
Het cdna heeft dit weekend de vorig jaar ontdekte witkruintapuit niet als een wild exemplaar erkend, dus we hebben een witkop(gors) bijgeschreven, maar een witkruin(tapuit) moeten inleveren.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit)