2013-12-04 Zandmotor (33 foto's)
12 vogelsoorten gespot

Zand erover.
Op woensdag 4-12 gaan we naar een gebied met de naam Zandmotor.
Daar zit namelijk een zeer zeldzame woestijntapuit. Grappig dat een vogel met woestijn in de naam zit in een gebied met zand in de naam.

De zandmotor is een schiereiland voor de kust tussen Ter Heijde en Kijkduin, even groot als 256 voetbalvelden of de helft van het eiland Rottumeroog.
Door wind, golven en stroming verspreidt het zand zich de komende twintig jaar langs de kust tussen Hoek van Holland en Scheveningen.
Het vormt daar nieuw strand en duin, dat ons tegen zeespiegelstijging beschermt en extra ruimte voor natuur en recreatie biedt. We bouwen met de natuur: we gooien letterlijk zand er over.

In eerste instantie lopen we een pad in dat doodloopt bij de watertoren. Van een bewoner krijgen we te horen dat we ca 1 km verderop moeten zijn.
Vanaf daar komen we wel bij het strand. Helaas voor ons is het erg rustig met vogels overal. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de harde wind en de miezerregen die bijna onafgebroken valt.
Alleen ver voor de kust hangt een grote wolk vogels. Waarschijnlijk wordt er door de stroming van het schiereiland het nodige eetbare omhooggestuwd.
In deze wolk kunnen we alleen volwassen jan-van-genten herkennen.

Wij vinden de woestijntapuit niet. Later zien we dat hij wel gespot is, maar een heel stuk verder dan dat wij geweest zijn.
Met mooi weer waren we misschien wel zo ver doorgelopen.
Als het heel even ophoudt met miezeren komen er gelijk horders vinken, pimpel- en koolmezen te voorschijn die zich tegoed doen aan de bessen van de duindoorn.

Vandaag scoren we heel weinig vogels voor de daglijst, maar daar hebben we het verder niet over. Zand erover.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)