2024-03-19 Zaans Rietveld (296 foto's)
52 vogelsoorten gespot

Onomatopee

Op dinsdag 19 maart is het een mooie dag. Het is dan ook bijna lente.
Daarom gaan we weer eens op de fiets naar het Zaans Rietveld.

Als we de laan naar de parkeerplaats van het Archeon passeren hoort Jolanda een onomatopee.
Een watte? Een onomatopee. Dat is een vogel die zijn eigen naam roept.
Feitelijk is het natuurlijk zo dat de vogel genoemd is naar het geluid dat hij maakt.
De meest bekende is het vogeltje dat elk uur uit een klok tevoorschijn komt: de koekoek.

Dat is echter niet de vogel die Jolanda hoort want daar is het nog veel te vroeg in het jaar voor.
Jolanda hoort een tjiftjaf. Mede door het roepen vinden we de vogel snel en met wat moeite kunnen we hem net aan tussen wat takjes door fotograferen.
Tijdens de wandeling in het Zaans Rietveld vinden we nog veel meer tjiftjaffen waarbij er een zich een stuk makkelijk en beter laat fotograferen dan dit exemplaar.
Net als de tjiftjaf is de grutto ook een onomatopee en ook weer massaal teruggekeerd in Nederland.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat we ook regelmatig 'jutto jutto jutto' horen roepen en gelukkig zien we ook best een aardige groep vanaf het kijkscherm als we daar onze lunch nuttigen.

Als we, na een redelijk uitgebreide wandeling, weer terug bij de fiets zijn gaan we niet meteen naar huis want Jolanda heeft op waarneming.nl gezien dat er elders in de wijk een plantje is opgevoerd dat zij nog niet heeft.
Dat plantje, met de naam vroegeling, vinden we gelukkig meteen en na het maken van een paar foto's gaan we wel naar huis.
Daar blijkt datzelfde plantje gewoon 20 cm voor de garagedeur te groeien. Maar zonder het bezoek elders in de wijk had Jolanda het niet herkend als vroegeling, dus helemaal voor niets was de extra rit niet.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de fietstocht)