2020-01-05 Zaans Rietveld met een vleugje Heempark (128 foto's)
45 vogelsoorten gespot

Reiger(s)

Op zondag 5 januari hebben wij als idee om onze nieuwe jaarlijst te beginnen met de middelste bonte (mibo) specht die 2 weken eerder ontdekt is in Alphen aan den Rijn.
Normaal rijden we voor de mibo naar Vught, naar kasteel Maurick, dus het is erg prettig dat er nu een in onze eigen woonplaats zit.
Helaas blijkt het weer niet erg mee te werken want het is guur en grauw weer.
Geen weer om leuke foto's te maken en daarom zien we er nog even van af om de voor Zuid Holland zeldzame mibo (het is pas de 2e keer dat er 1 in onze provincie zit) op te zoeken.

We beginnen dit jaar daarom met wat tuinsoorten op de foto te zetten. Als het na de koffie wat lichter is geworden pakken we onze camera's en wandelen we naar het Zaans Rietveld om de daar gemelde koereigers op de jaarlijst te zetten.
Het plan is om min-of-meer vanaf het parkeerterrein de beesten op de foto te zetten en eventueel even naar het vogelscherm te lopen en dan weer terug naar huis om te lunchen.
Maar de natuur laat zich niet regisseren merken we als we aankomen. De koereigers lopen helemaal aan de andere kant van het gebied en om er leuke plaatjes van te maken moeten we een vol rondje lopen.
Dat doen we dus maar en dat levert gelukkig een leuke lijst met nieuwe jaarsoorten op waaronder 3 soorten reigers: koereiger, blauwe reiger en grote zilverreiger

Op maandag ruim ik de buitenkerstverlichting op en als het oefenluchtalarm af gaat ben ik daar net mee klaar en op dat moment breekt ook de zon door.
Ik werk snel mijn lunch naar binnen en daarna fiets ik naar het Heempark aan de andere kant van Alphen aan den Rijn voor de mibo die daar 's ochtends nog gemeld is.
Helaas voor mij, en nog een tiental andere vogelaars, laat de mibo zich niet zien. Wel scoor ik een paar nieuwe jaarsoorten, dus helemaal voor niets ben ik niet geweest.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling op 5-1; Google Map van de fietsrit op 6-1)


5-1: Zaans Rietveld

6-1: Heempark