2019-12-29 Zaans Rietveld met een vleugje Noord Holland (78 foto's)
29 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: kleine regenwulp

K3

Vlak voor Kerstmis wordt in de kop van Noord Holland een kleine regenwulp ontdekt. Nieuwe soort voor Nederland en dus ook nieuw voor elke vogelaar.
Om 2 redenen laten we deze soort een beetje links liggen. Andere verplichtingen en de vogel zit steeds erg ver weg in zwaar tegenlicht waardoor een leuk plaatje niet gaat lukken.

Op vrijdag 27 december is reden 1 niet meer van toepassing en gaan we, ondanks dat reden 2 nog waar is, toch maar naar Kolhorn.
Tijdens de rit kijkt Jolanda regelmatig op waarneming.nl en de meldingen blijven gestaag binnenstromen dus we rekenen er op dat we de vogel gaan zien.
Als we ter plaatse aankomen zien we dat zowat alle vogelaars weg zijn en van een enkele achterblijver krijgen we te horen dat de vogel een half uur eerder weggevlogen is richting ZW.
Nu is de vogel al eerder een keer weggevlogen en toen een stuk zuidwestelijk weer teruggevonden, dus we besluiten om daar maar eens te gaan kijken.
Dat levert helaas geen kleine regenwulp op.

Op zaterdag 28 december zien we een melding bij waarneming.nl staan op een locatie een stukje NW van de plek van vrijdag.
Helaas staat er bij de melding dat de vogel is opgevlogen door een passerende trein.
Het duurt dan even voor er weer meldingen binnenkomen waaruit blijkt dat de kleine regenwulp weer teruggekeerd is naar de plek langs het spoor.
Als wij aankomen bij deze meldplek moeten we even wachten omdat de spoorbomen naar beneden gaan voor een naderende trein.
De machinist van de trein komt vervolgens heel langzaam en vreselijk luid toeterend langsrijden.
Nadat de spoorbomen weer open zijn gegaan kunnen we de auto parkeren en aansluiten bij de vogelaars waarbij we te horen krijgen dat de vogel geschrokken is van het getoeter en weggevlogen is.
De aanwezige politie komt alle vogelaars verzoeken om niet meer bij de spoorwegovergang te blijven staan (ook al is dat verder legaal) omdat de machinisten schrikken van zoveel mensen.
We kunnen dus niet afwachten of de vogel weer terugkomt. We rijden nog een rondje langs de velden en speuren hier en daar groepen kleine vogels (kievitten en kemphanen) af.
Vlak voor het schemerig begint te worden zijn we bij een weiland in de buurt van de spoorwegovergang en daar denkt Jolanda hem te zien, maar voordat ze kan vertellen waar ze hem ziet verdwijnt deze vogel in een greppel en komt niet meer in beeld.
Misschien was het hem of toch een kemphaan.

Op zondag 29 december is ons plan dat we een rondje Zaans Rietveld gaan wandelen omdat daar regelmatig een groepje van 5 koereigers wordt gemeld. Altijd leuk.
Mocht de kleine regenwulp dan weer gevonden worden, dan zijn we vlak bij de auto en zo weer onderweg.
Zover komt het in eerste instantie niet eens want op het moment dat we de deur uit willen gaan komt er al een melding binnen. De kleine regenwulp is teruggevonden.
Op de plek waar Jolanda hem gistermiddag dacht te zien, dus waarschijnlijk klopte dat toch wel.
Als wij daar aankomen staat er een hele rij vogelaars door telescopen en verrekijkers te kijken en krijgen we (gelukkig) te horen dat de vogel nog aanwezig is.
Ondanks dat de vogel verder weg zit dan we graag gewild hadden lukt het toch om een paar aardige plaatjes er van te maken. Mede omdat we nu mooi meelicht hebben.
Gelukkig is 3 maal scheepsrecht.

Als we weer terug in Alphen a/d Rijn zijn is er nog genoeg licht om het Zaans Rietveld aan te doen.
De koereigers zitten alle 5 prettig dichtbij de P-plaats dus we hoeven niet een heel rondje te maken.
Na de koereigers lopen we nog even naar het kijkscherm en daar krijgen we te horen dat in het plasje bij de kruising Archeonlaan/Rietveldsepad een kokardezaagbek rondzwemt.
Daar rijden we toch langs onderweg naar huis dus we zetten de auto daar even stil.
Het vrouwtje kokardezaagbek is snel gevonden, maar blijkt helaas een groene kwekersring te hebben. Dus geen wild exemplaar en dat was ook wel een beetje de verwachting.

Met K3 (kleine regenwulp, koereiger en kokardezaagbek) sluiten we 2019 af.
Dit jaar hebben we o.a. het volgende gezien in Nederland:
  199 vogelsoorten waarvan er 5 nieuw zijn voor de levenslijst die daarmee op 380 is gekomen
   30 dagvlindersoorten waarvan er 3 nieuw zijn voor de levenslijst die daarmee op 68 is gekomen
   19 nachtvlindersoorten waarvan er 0 nieuw zijn voor de levenslijst die daarmee nog steeds op 177 staat
   31 libellensoorten waarvan er 0 nieuw zijn voor de levenslijst die daarmee nog steeds op 67 staat
en buiten Nederland (op de Canarische Eilanden):
  82 vogelsoorten waarvan er 29 nieuw zijn voor de levenslijst buiten NL die daarmee op 1233 is gekomen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit)



Noord Holland

Zaans Rietveld