2017-03-12 Zaans Rietveld (129 foto's)
42 vogelsoorten gespot

Lijstjes

Op zondag 12 maart is het weer prachtig weer. Daarom stappen we na een relaxte morgen toch even op de fiets voor een rondje Zaans Rietveld.
Het barst daar momenteel van de grutto's die ons met hun jutto, jutto, jutto vrolijk begroeten.

Als we bij het scherm staan te kijken stopt er een auto van Staatbosbeheer en daar stapt de terreinbeheerder uit.
Hij verteld ons en een paar andere vogelaars dat hij inmiddels al een aantal hondenbezitters heeft bekeurd omdat ze hun hond niet aangelijnd hadden.
De discussie over 'ik wist niet dat dat moest' en 'krijg ik niet eerst een waarschuwing' heeft hij afgewimpeld met de melding dat de oranje bordjes aan het begin van het gebied de waarschuwing zijn.
Hij controleert vandaag extra goed omdat, zoals hij dat zegt, met de komst van de grutto's het broedseizoen weer is begonnen.

Als we na een tijdje weer doorlopen komen we 2 hazen tegen die achter elkaar aanrennen.
Het vrouwtje, dat voorop loopt, test op die manier het uithoudingsvermogen van het mannetje. De stoeipartij die ze tussendoor doen is ook onderdeel van haar test.

Zoals mogelijk wel bekend houden wij als vogelaars allerlei lijstjes bij: levenslijst, jaarlijst, tuinlijst en in ons geval een zaans-rietveld-lijst.
De staartmezen die we op een gegeven moment in beeld krijgen zijn nieuw voor die laatste lijst en dat vinden we wel leuk.
En omdat de vlinder die we tegenkomen voor ons de eerst vlinder van het jaar is, is deze uiteraard nieuw voor de vlinderjaarlijst.
Dat we tijdens deze wandeling ook nog 2 soorten toevoegen aan de jaarlijst maakt de korte, maar vogelrijke, wandeling extra fijn.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de fietsrit)