2016-07-13 Zaans Rietveld (98 foto's)
29 vogelsoorten gespot

Toet toet

Voor woensdag 13 juli was ons plan om rond de lunch, na het actieve buienfront, naar een voor ons nieuw gebiedje te gaan ten zuiden van de Nieuwkoopse plassen.
Rond 12 uur klaart het op en breekt de zon door, dus stappen wij in de auto. Nu is het doelgebied hemelsbreed niet zo ver van Alphen, maar regentechnisch is er toch een wereld van verschil.
Boven het gebied is de lucht nog loodgrijs en valt het water met bakken uit de hemel en volgens buienradar blijft dat nog een tijdje zo.
Dus keren wij weer huiswaarts, naar de zon, en besluiten we om de traditionele juli-wandeling in het Zaans Rietveld te gaan doen.

Vlak nadat we bij het Zaans Rietveld uitgestapt zijn horen we 'toet toet' achter ons.
Dat blijkt dochter Kirstin te zijn die net de n11 af kwam rijden en ons op het parkeerterrein zag staan en daarom even hallo komt zeggen. Leuk.

Dit jaar blijkt het water op de grote plas erg hoog te staan waardoor er bijna geen vogels aanwezig zijn en de kant is overwoekerd met planten waardoor het zicht op de kant erg slecht is.
Een schril contrast met vorig jaar toen we bijvoorbeeld nog het zeldzame goudknopje op de kant konden zien bloeien en 'klaagden' over de erg lage waterstand.

Doordat we dit jaar geen purperreiger zien is er, na 3 opeenvolgende jaren, een eind aan de reeks gekomen. Dat is jammer, maar niet meer dan dat.
Halverwege de wandeling krijgen we een leuke voorstelling van een paar rammelende hazen. Grappig om te zien.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)