2018-03-19 Wooldse Veen (79 foto's)
21 vogelsoorten gespot

Verjaardagskado dag 1

Voor zijn 60e verjaardag krijgt Oscar van de kinderen en aanhang een arrangement NATUUR en NIEMAND DE BOB bij wijngaard de Reeborghesch in Winterswijk.
Dat houdt in een natuurwandeling en een wijnproeverij met aansluitende overnachting in de regio Winterswijk.
Begin februari belt Oscar met de eigenaar van de wijngaard om dit arrangement voor 19 maart te boeken en we nemen er een extra overnachting bij zodat we een hele dag in de buurt van Winterswijk kunnen doorbrengen.

Op maandag 19 maart is het gelukkig goed weer als wij richting Winterswijk rijden.
We hebben om 14:00 uur afgesproken zodat er tijd is voor de wandeling, een rondleiding over de wijngaard en een wijnproeverij met minstens 8 soorten wijn.
Als we in de buurt van Winterswijk komen zien we op een gegeven moment diverse weilanden die vol zitten met kramsvogels, koperwieken, grote lijsters, spreeuwen en kieviten. De voorjaarstrek is duidelijk op gang.
Omdat we toch veel te vroeg zijn kunnen we daar even rustig van genieten.

Bij de wijngaard aangekomen krijgen we even een slikmomentje als Henk, de eigenaar, aan ons vraagt wat we komen doen.
Hij blijkt vergeten te zijn om onze reservering op te schrijven. Later verteld hij dat dat kwam omdat we een extra nacht geboekt hebben. Die heeft hij wel opgeschreven, maar de echte reservering was hij vergeten.
Gelukkig is het een heel relaxte man en wordt alles snel geregeld terwijl wij onze spullen in het vakantiehuis neerzetten.

Daarna vertrekken we voor de natuurwandeling en die blijkt te zijn op het Wooldse Veen. Dat herkennen we omdat we daar vorig jaar het bont dikkopje en de hoogveenglanslibel hebben gescoord.
Als we een stuk over het vlonderpad hebben gelopen, waarbij Henk allerlei leuke feiten van het gebied verteld, zegt Jolanda opeens: ik zie kraanvogels.
Gedurende nog geen 5 minuten cirkelen er 24 kraanvogels over ons heen om daarna weer uit het zicht te verdwijnen.
Henk is voornamelijk verbaasd over het enthousiasme dat wij uitstralen over deze waarneming. Tsja hij ziet ze elk jaar 2 keer overkomen met de najaars- en voorjaarstrek.
Voor ons was het een wenssoort tijdens deze 3 dagen en die wordt meteen gehonoreerd. Hoe gaaf is dat.

Na de natuurwandeling gaan we terug naar de wijngaard waar we een rondleiding krijgen langs de diverse druivensoorten. We leren dat alle druivenstokken ge-ent zijn op zeer resistente amerikaanse wortels.
Hij verteld ook dat de wijngaard erg ecologisch (en economisch) wordt beheerd. Voor de bemesting worden schapen gebruikt omdat die indirect ook voor bestrijding van ongedierte zorgen.
De schapen eten het gras tussen de stokken kort waardoor er leuke bloemetjes kunnen groeien die weer sluipwespen aantrekken en die bestrijden de fruitvliegjes.
Ook verteld hij waar de naam van de wijngaard vandaan komt. De gaard ontleent zijn naam aan de reeen (Ree), die woonden in het bosje (Borgh) op het erf en snoepten van de eerste druivenranken (op de Esch).
Een es, of esch in oude spelling, is een hoog gelegen akker op de zandgronden van o.a. Oost-Nederland.

Uiteindelijk komen we weer bij de woning aan en gaan we wijn proeven. Bij elke wijn verteld Henk vol passie een stuk over het ontstaan van die wijn en bij welke gerechten de wijn goed te combineren is.
We sluiten de proeverij af met de aanschaf van een aantal soorten wijn :)

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)
Wooldse Veen

De wijngaard