2017-05-24 Wooldse Veen (165 foto's)
7 vogelsoorten gespot
11 libellensoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: hoogveenglanslibel
5 dagvlindersoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: bont dikkopje
5 nachtvlindersoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: varenspanner

Bonte verzameling

Op 24 mei gaan we naar het Wooldse Veen, een hoogveengebied bij Winterswijk Woold.
We hebben min-of-meer uitgezocht dat de enige jaarlibel die wij nog niet hebben, namelijk de zeer zeldzame hoogveenglanslibel, daar gespot kan worden.
Omdat we niet het risico willen lopen met lege handen weer naar huis te moeten rijden (een rit van 2 uur als er geen files zijn) is ons hoofddoel een voor ons nieuwe dagvlindersoort: bont dikkopje.

Een groot deel van de wandeling gaat over een vlonderpad dat door het veengebied is aangelegd en waarbij we een flink deel vlak langs Duitsland lopen.
Aan het begin van het vlonderpad is een vennetje en daar besteden we natuurlijk tijd aan het zoeken naar libellen.
Dat levert meteen een bonte verzameling witsnuitlibellen op, namelijk noordse, ven- en gevlekte witsnuitlibel. Maar helaas geen spoor van onze wenssoort.
Het probleem daarmee is dat we niet zeker weten waar hij precies gespot wordt, omdat waarnemingen ervan tot op een hok van 5 bij 5 km worden vervaagd. Misschien zijn we dus helemaal op de verkeerde plek.

Als we vanaf de grens Nederland-Duitsland weer terug Nederland in buigen ziet Jolanda een bont dikkopje vliegen, maar (zoals ons wel vaker gebeurd) de vlinder vliegt weg voordat ze haar camera heeft kunnen richten.
Na een tijdje speuren lopen we weer door en komen dan vlak langs een klein vennetje waar we een bont dikkopje zien zitten die gelukkig wel lang genoeg in beeld blijft om foto's te kunnen maken.
En daar blijft het gelukkig niet bij, want aan de rand van het hoogveen en bos zien we er zelfs 7 tegelijk.

Omdat er in het hoogveen ook de nodige nachtvlinders en insecten rondvliegen verzamelen we gedurende deze dag een bonte verzameling aan verschillende soorten.

Op de route naar huis rijden we zo goed als langs Bekendelle en daar stappen we nog even uit om bosbeekjuffers aan de jaarlijst toe te voegen.

naschrift
Op 29 mei gaat Oscar nog een keer naar het Wooldse Veen voor de hoogveenglanslibel en daar komt hij een paar mannen tegen die samen met ons de excursie donkere waterjuffer hebben gedaan.
Zij blijken te weten waar er in het gebied gezocht moet worden en dat scheelt een heleboel.
Vrij snel nadat we op de plek aankomen zien we er een paar vliegen en daar kan Oscar gelukkig al een paar foto's van maken, dus de soort is binnen.
Na ruim een uur gaat er zelfs eentje even zitten, die gelukkig op de foto gezet kan worden, en een half uur later land er een zo dichtbij dat de makrolens gebruikt kan worden.
En het lijkt er op dat zelfs libellen het warm krijgen, want weer een uur later (inmiddels is het ruim 30 graden) land er een in de schaduw die ruim een kwartier blijft zitten.
De missie is met 4 hoogveenglanslibellen op de foto meer dan geslaagd en omdat zijn drinkwater inmiddels op is gaat Oscar weer terug naar de auto en naar huis.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Wooldse Veen 24-5-2017

Bekendelle

Wooldse Veen 29-5-2017