2015-08-29 Wissenkerke (142 foto's)
48 vogelsoorten gespot

Klein

Zo goed als een jaar geleden hebben wij in Zeeland een megadipdag meegemaakt en toch besluiten we om vandaag, 29 augustus, weer die kant op te gaan.
We hebben de lat nu echter een stuk lager gelegd door maar een klein lijstje te maken met daarop 1 soort: een morinelplevier.
Na 3 jaar willen we deze wel weer eens scoren.

De afgelopen dagen is steeds op dezelfde plek een grote groep van die plevieren gemeld, dus wij hebben goede hoop dat dat wel gaat lukken.
Als we op die plek aankomen zien we 3 vogelaars staan die ons vertellen dat er (vrij ver) achteraan op het weiland, net voorbij die goudplevieren, 3 morinelplevieren zitten.
We vinden ze dankzij deze aanwijzingen vrij makkelijk en ondanks dat dit maar een klein aantal is tov de groep van de afgelopen dagen zijn wij hier toch blij mee.
Geen dipdag vandaag!

Daarna rijden we een stukje door naar Westkapelle. Hier worden regelmatig zeldzame soorten ontdekt, maar vandaag is dat helaas niet het geval.
Maar we genieten toch wel van het mooie weer en de gewone soorten.

Na Westkappele rijden we over de dijk, waar meer dagjesmensen zitten dan vogels, naar het gebied waar we drie weken eerder de aziatische goudplevier scoorden.
Hier vullen we de daglijst lekker aan.
Onderweg naar onze wandelbestemming rijden we daarna eerst naar een gebied dat we bij de morinelplevier als tip kregen.
Hoewel de man het gebiedje erg enthousiast beschreef als een paradijs voor steltlopers zien wij alleen een groep grauwe ganzen en koeien en daarom rijden we meteen door naar Wissenkerke.

Daar gaan we, net als 2 jaar eerder en 2 jaar daarvoor, wandelen.
Nadat we de dijk overgewandeld zijn beginnen we bij een golfbreker waar we o.a. een oeverloper zien.
Die valt nogal op. Niet omdat het een bijzondere soort is, maar omdat hij naast een zilvermeeuw staat waardoor duidelijk is hoe klein de oeverloper eigenlijk is.

Een stukje verderop komen we nog wat kleine vogels tegen: bontbekplevieren. Omdat deze nogal alarmerende geluiden maken weten we dat ze waarschijnlijk nog jongen hebben en dat we te dichtbij zijn.
We nemen afstand en gaan op de dijk zitten. Dat helpt, en even later komt er inderdaad een bontbekplevierpullus tevoorschijn. Dat is pas een schattig klein vogeltje!

Omdat er bij de 2e inlaag alleen maar wilde eenden en kokmeeuwen te zien zijn maken we de wandeling kleiner en gaan meteen door naar de vogelhut.
Daar komt op een gegeven moment zowel een oeverloper als een bontbekplevier vlakbij langslopen en dan zijn ze met de telelenzen toch wel weer groot.

Via de brouwersdam rijden we weer terug naar huis. Op de dam moeten we uiteraard langs de dagjesmensen laveren.
Ondanks de drukte is er gelukkig wel regelmatig een klein gaatje waartussen we naar de zee kunnen kijken, maar veel soorten zitten hier niet.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Morinelplevier

Westkapelle

Onderweg

Wissenkerke

Onderweg