2013-11-09 Westkapelse zeetrek (91 foto's)
44 vogelsoorten gespot.

Te vroeg.

Op een gegeven moment staat het volgende bericht op waarneming.nl:

"Westkapelle; de naam van dit kleine dorp op de westpunt van Walcheren is al sinds de jaren zeventig synoniem met zeevogels.
Aangetrokken door de berichten over grote aantallen Jan-van-Genten, meeuwen, jagers en stormvogelachtigen is het sinds jaar en dag een favoriete bestemming voor "zeevogelaars".
Maar op Westkapelle zijn op "goede dagen" niet alleen de aantallen indrukwekkend.
De zeevogels vliegen vaak ook op korte afstand langs de kust, een duidelijk voordeel bij lastiger te herkennen soorten als de groep kleinere jagers en duikers.
Voor vogelaars die meer ervaring willen opdoen met deze vaak lastig te herkennen vogels, organiseert Waarneming.nl een "instapdag", met speciale aandacht voor zeevogels.
Op zaterdag 9 november 2013 kunt u een dag meegenieten op een van de beste locaties voor zeevogels in Nederland, Westkapelle."

Wij schrijven ons in, en houden vanaf 6-11 het weerbericht voor zaterdag in de gaten. Daar worden we niet vrolijk van, omdat er voor de hele dag veel regen wordt voorspeld.
Gelukkig is op vrijdag de weersvoorspelling al veranderd naar droog met stevige wind en in de loop van de middag regen.
Op zaterdag staan wij om 6:00 (gevoelsmatig veel te vroeg) naast ons bed en vertrekken om 7:00 richting Westkapelle. Als we om iets voor 9:00 aankomen worden we welkom geheten door onze gids van vandaag: Pim Wolf.

We beginnen 's morgens in de luwte van paviljoen de Westkaap. Uit de wind staan is geen overbodige luxe.
Gedurende de dag laat Pim merken dat hij een van Nederlands beste zeetrektellers is. Nog voor wij uberhaupt een vogel kunnen zien heeft hij hem gespot en zelfs al op naam gebracht.
Hij legt steeds uit waar hij een soort aan kan herkennen en kan onderscheiden van andere soorten.
Er komen hier erg veel dwergmeeuwen langs. Het verschil in formaat tov de andere soorten meeuwen is reusachtig.

De lunch is geregeld in restaurant pannen en koeken. Tot lichte teleurstelling van Jolanda bestaat de lunch uit soep en belegde broodjes en niet uit pannenkoeken.
Daarna gaan we een stuk noordelijker een tijd op de dijk staan bij vuurtoren Noorderhoofd en ook een klein stukje wandelen. Dat laatste in de hoop ijsgorzen te zien. Helaas lukt dat niet.
Tijdens deze wandeling begint het heel zachtjes te spetteren.
Als we weer terug op de dijk zijn, worden we getrakteerd op een jager die vlak boven ons over ons hoofd vliegt. Erg gaaf.
Helaas is niet alles wat boven ons hoofd hangt zo gaaf, want de regen begint steeds serieuzer te worden.
Als we de dag afsluiten valt het inmiddels met bakken uit de hemel. Het was voorspeld.

Nadat we op zondag de waarnemingen van deze zaterdag hebben ingevoerd kijken we nog even wat er verder is waargenomen in Westkapelle.
Daarbij zien we dat op zondag de andere 2 leden van de jagerfamilie zijn gespot. De middelste en de zeldzame kleinste jager.
Voor ons is vooral die laatste waarneming even slikken, want die hebben we nog niet en we hadden er stiekem op gehoopt.
We waren dus duidelijk te vroeg in Westkapelle.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)