2012-06-09 Westkapelse kreek (96 foto's)
33 vogelsoorten gespot waarvan 3 nieuwe soorten: dwergstern, kleine burgemeester, zomertortel

Er zullen vandaag een flink aantal vogelaars naar het noorden (Texel) zijn gegaan om de zeer zeldzame kleine kokmeeuw aan hun verzameling toe te voegen.
Begrijpelijk, want de vorige waarneming daarvan is bijna 20 jaar terug, maar ons trekt een hele dag in de regen achter 1 vogel aanjagen niet.

Wij gaan naar het zuiden (Zeeland) om in Westkapelle 2 twitches te doen en een wandeling te maken.
De eerste twitch is voor de dwergstern. In een klein plassengebied in Westkapelle zit een kolonie van die vogels.
Doordat de westerstorm met windkracht 6 a 7 over de plas blaast zitten de vogels allemaal in elkaar gedoken met hun staart onze kant op, dus meer dan bewijsplaatjes zit er niet in.

Voor de 2e twitch gaan we naar de zeedijk waar al een hele tijd een kleine burgemeester zit. Na 2 keer langs de dijk gereden te hebben vinden we de vogel. Ondanks de storm kunnen we er toch mooie plaatjes van maken.

De wandeling is in een gebied langs de Westkapelse kreek. Daar gaan we op zoek naar de zomertortel. Door de duinen wordt de wind redelijk tegengehouden en is het best lekker wandelen.
We struinen eerst door het bosgedeelte en komen uiteindelijk bij de duinen uit. Bovenaan besluiten we om maar snel weer naar beneden te gaan. We worden nagenoeg gezandstraald.
In het pad net achter de duinen is de storm op een verrassende manier merkbaar. Het regent zand en dat is op de planten ook goed te zien.
Dit is ook het pad waar de zomertortel gemeld was en alsof we een afspraak met hem hebben komt er een aanvliegen, gaat ca 10 meter van ons een beetje in het zand zitten pikken, en vliegt na een paar minuten weer weg.
Voor ons kan de dag niet meer stuk.

We lopen verder via het bosgedeelte naar de Westkapelse kreek zelf en zien daar op een afstand een stern steeds het water induiken. Als we dichterbij zijn blijkt dat een dwergstern te zijn en we kunnen er nu mooie plaatjes van maken.
Terwijl we bezig zijn met de dwergstern laat een zanglijster horen waarom het een zangvogel is. Uit een boom komt een hoeveelheid melodietjes alsof er een heel orkest aanwezig is, maar dat bljkt dus van 1 vogel afkomstig te zijn.

Nog nagenietend van het concert van de zanglijster lopen we langs de kreek terug naar de auto als we een paar aalscholvers aan de overkant zien zitten. We maken daar wat fotos van en als een van de aalscholvers zijn nek begint te strekken verwacht ik dat hij elk moment zijn vleugels zal spreiden en sta dus klaar om daar fotos van te maken.
Ik ben verbijsterd als hij plotseling een complete geep uitspuugt. De andere aalscholver duikt daar meteen bovenop en werkt de geep vervolgens naar binnen. Dat was uiteraard zeer onverwacht, maar wel leuk om te zien.

Op de parkeerplaats lopen we nog even door naar het strand om daar het zeegeweld te bewonderen. Heerlijk uitgewaaid beeindigen we uiteindelijk de wandeling.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)