2019-07-17 Weerribben (153 foto's)
13 vogelsoorten gespot
12 libellensoorten gespot
15 dagvlindersoorten gespot

Primeur

Op woensdag 17 juli gaan we naar de Weerribben. In 2018 zijn we hier niet geweest en daarom is het wel leuk om er weer een keer naar toe te gaan.
We hebben niet echt een doel, maar vinden het uiteraard wel leuk als het lukt om een paar van de gebiedsspecifieke bijzondere soorten te scoren.
Zoals de zeer zeldzame kempense heidelibel en grote vuurvlinder en de zeldzame groene glazenmaker en gouden sprinkhaan.

Na ruim een uur is de eerste van die soorten gelukt als we een gouden sprinkhaan op de foto kunnen zetten.
En ook de kempense heidelibel kunnen we, sneller dan verwacht, op de foto zetten. Het gaat toch wel lekker zo.
Als we bij de plek zijn waar we, bijna op de kop af, 2 jaar geleden een grote vuurvlinder hadden, komen we een andere libelaar/vlinderaar tegen die ook hoopt op de grote vuurvlinder.

Helaas lukt het dit keer niet om deze megazeldzame soort te scoren, maar de andere libelaar/vlinderaar vind wel een zilveren maan en dat is toch een leuke bonus.
Als Jolanda op een gegeven moment gaat zitten om een kopje thee te drinken blijkt dat je soms helemaal niet op zoek hoeft naar een gouden sprinkhaan want er springt er spontaan eentje op haar arm.

Op driekwart van de wandeling ziet Oscar een groene glazenmaker vliegen, voor ons een primeur voor dit gebied want die hebben we (lees Oscar) tot nu toe alleen in onze 'achtertuin' het Zaans Rietveld gespot.
De dame land heel even vlak voor hem in de krabbenscheer, maar gaat er vervolgens snel weer vandoor waardoor er geen foto gelukt is. Dat is even balen.
Doordat we de sloot vervolgens intensief afspeuren vinden we wel de nodige larvenhuidjes van de groene glazenmaker en ook nog een vliegend vrouwtje.
Deze gaat vlak voor Jolanda in de sloot eitjes leggen waardoor zij, wel met wat moeite, door het riet heen een foto kan maken waardoor het een dubbele primeur is geworden.
Jolanda heeft namelijk nog niet eerder een groene glazenmaker gezien.

Als we weer bij de auto zijn hebben we nog een primeur voor dit gebied: het is de hele wandeling droog gebleven.
Helaas hebben we niet de primeur dat we daas-steekloos zijn gebleven. Dat moeten we een volgende keer maar proberen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)