2016-07-27 Weerribben (112 foto's)
4 vogelsoorten gespot en 16 libellensoorten waarvan 2 nieuwe soorten: kempense heidelibel en noordse winterjuffer

D(w)aas

Op woensdag 27 juli gaan we weer naar het Woldlakebos in de Weerribben. Vier weken geleden waren we hier ook, maar toen kwamen we niet verder dan een hit-en-run voor de gevlekte glanslibel.
Vandaag hebben we 2 doelsoorten libellen op ons lijstje staan: een zeer zeldzame en een gewone soort. De laatste gewone soort op onze levenslijst.

We nemen een kleine omweg en stoppen onderweg bij een klein eilandje in de Barneveldsche beek. Op deze lokatie zaten vorig jaar bandheidelibellen en we hopen dat ze er nu (al)weer zitten zodat we ze op de jaarlijst kunnen zetten.
Er zitten meer dan voldoende libellen met banden, namelijk weidebeekjuffers, maar helaas geen bandheidelibellen. Dus door naar het Woldlakebos.

Meteen nadat we uit de auto gestapt zijn worden wij en de auto 'aangevallen' door de vrouwtjes van de gewone regendaas.
Uit de informatie van soortenbank.nl: de regendaas is 1 van de algemeenste soorten dazen en kan bijzonder hinderlijk zijn vooral bij warm, broeierig weer. De daas nadert geruisloos en steekt de mens bij voorkeur op benen en armen.
De auto heeft weinig last van de aanvallen, maar wij helaas wel. Aan het eind van de dag blijkt dat we allebei meer dan 10 keer gebeten zijn. Dwars door onze sokken en t-shirts heen.
Je moet wel dwaas zijn om dat over te hebben voor een paar foto's. En dat zijn we blijkbaar. Overigens is het in close-up wel een prachtig beestje die daas.

Vrij snel nadat we het bos in gewandeld zijn, zien we een glanslibel vliegen en we kunnen hem vrij mooi op de foto zetten. Vanaf de camera denken we de metaalglanslibel gespot te hebben en daarmee de gewenste laatste gewone soort van de levenlijst binnen te hebben.
Thuis op de computer blijkt helaas dat het toch de zeldzamere gevlekte glanslibel is, de soort die we hier 4 weken geleden al hadden, maar dat weten we nu nog niet, dus wij zijn blij dat we al een van de 2 doelsoorten hebben.

Voor doelsoort 2 moeten we een heel stuk verder het bos in en al wandelend en regelmatig stoppend voor leuke waarnemingen vragen we ons af of het ons gaat lukken om die te spotten.
De afgelopen week zijn er door waarnemers meerdere waarnemingen van de kempense heidelibel opgevoerd, dus op zich hebben we goede hoop.
Als we na 2 uur wandelen bij de meldplekken komen, zien we er vrij snel 1 vliegen die we ook nog mooi kunnen fotograferen. En nog 1 en nog 1. Gedurende 1,5 uur zien we zeker 30 kempense heidelibellen vliegen en daarvan zetten we er flink wat op de foto.
Dat de soort zeer zeldzaam is komt omdat ze bijna alleen in de weerribben (waar dit bos onderdeel van is) voorkomen. Beetje vreemd voor een libel met kempen in de naam.

Met (volgens ons) 100% van de wenssoorten gescoord, concentreren we ons verder op aanvullingen voor de libellenjaarlijst en daarbij vinden we op een gegeven moment ook een zeldzame noordse winterjuffer. Nieuw voor de levenslijst. Erg gaaf.
Omdat de metaalglanslibel later niet correct blijkt te zijn hebben we nu per saldo toch 2 nieuwe soorten gescoord. Super tof dus.
Vlak na het vinden van deze nieuwe soort begint het zachtjes te miezeren en besluiten we om de paraplu te pakken en direct terug naar de auto te lopen en niet via de rest van het bos. De kans op libellen spotten is in de regen toch niet zo groot.
Tijdens de wandeling terug naar de auto gaat het steeds minder miezeren en meer echt regenen en dan blijkt waarom ze regendaas heten. Ze worden alleen maar actiever. We worden er helemaal d(w)aas van.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Barneveldsche beek

Woldlakebos