2016-06-29 Weerribben (120 foto's)
20 vogelsoorten gespot en 15 libellensoorten waarvan 2 nieuwe soorten: sierlijke witsnuitlibel, gevlekte glanslibel

Erin en eruit

Helemaal in de ban van de witsnuitlibel gaan we op woensdag 29 juni naar de Weerribben. Daar hebben we op een niet verborgen lokatie een kans om een zeer zeldzame witsnuitlibel te spotten, namelijk de sierlijke witsnuitlibel.
Staatsbosbeheer heeft er zelfs 2 vlonders aangelegd zodat bezoekers een mooi uitzichtpunt hebben.
Deze libel is zo zeldzaam dat hij officieel nog de status uitgestorven heeft en waarnemingen worden automatisch vervaagd. Gelukkig doet men niet moeilijk over informatie mbt de hierboven aangehaalde vlonders.

Onderweg naar en in Overijssel regent het vaker en langer dan ons lief is, want regen maakt de kans op libellen spotten erg klein. Als we uit de auto stappen is het gelukkig wel droog, maar het waait en het is frisser dan wij en libellen prettig vinden.
Na een ruime kilometer wandelen, waarin we natuurlijk ook aandacht voor andere zaken hebben, komen we om iets na 11 uur aan bij de beroemde vlonders en zien daarna gedurende ruim een uur alleen flink wat juffers en vlinders die tussen de begroeing beschutting zoeken tegen de wind.
Het uur daarop zien we gelukkig ook nog wat vogels, maar echte libellen hebben we nog steeds niet in beeld gehad.

Nadat we dus ruim 2 uur de waterleliebladen en rietkraag afgespeurd hebben, overleggen we of we mogelijk ons verlies nemen en naar het libellenbos gaan om te kijken of we daar meer geluk hebben, als opeens de zon doorbreekt.
Prompt zien we een libelle vliegen en als Oscar die aan het volgen is ziet hij een witsnuit van een waterlelieblad opvliegen, een mugje vangen, en weer terug landen op de waterlelie.
Een sierlijke witsnuitlibel! Voor het echt mooie blijft de libel iets te ver zitten, daar zit hij namelijk uit de wind, maar mbv de vlonder kunnen we toch leuke plaatjes maken.
Daarna land er ook nog een (zeldzame) vuurlibel achter ons op het gras tussen de vlonders in. Daardoor kan Oscar met de macrolens de soortenfoto van deze soort verbeteren.

Ons oorspronkelijke plan was erin naar de vlonder, libelle scoren, en eruit terug naar de auto en door naar het libellenbos voor een uitgebreide rondwandeling.
Omdat we bij de vlonder een paar uur langer hebben doorgebracht dan we gepland hadden, hebben we bij het libellenbos niet de tijd om een rondwandeling te maken.
Ook daar doen we een erin-en-eruit wandeling met als doel een zeer zeldzame gevlekte glanslibel.

We komen vrij snel zo een libel tegen die een paar meter boven ons hoofd steeds hetzelfde patroon aflegt. Helaas doet hij dat zo snel dat we geen kans krijgen om een foto te maken.
Na een half uur geven we het op en lopen we een stuk door naar een 2e meldplek van de glanslibel.
Daar hebben we meer geluk want deze vliegt een heel stuk lager en hij blijft regelmatig op een plek redelijk stil hangen. Na een serie minder succesvolle, en gelukkig ook succesvolle, foto's is het tijd om terug naar huis te gaan.

Vlak voor we weer bij de auto zijn zien we een libel die we in eerste instantie als een gewone oeverlibel determineren.
Ondanks dat het daar momenteel van barst maken we er toch een foto van en thuis blijkt dat we een verse bruine korenbout op de foto hebben gezet.
Die is zeldzaam, dus dat is wel leuk en hij telt leuk mee voor de libellenjaarlijst.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)


Libellenvlonder

Libellenbos