Op dinsdag 10 oktober gaan we naar de Waterdunen in Zeeuws-Vlaanderen. Dat is bijna in Belgie.
We zijn op dat idee gekomen naar aanleiding van een artikel in het blad vogels.
Waterdunen is een compensatiegebied langs de Westerschelde. In 2022 werd dit natuur- en recreatiegebied van 350 hectare geopend.
Het nieuwe getijdengebied ligt ten westen van Breskens binnen de dijken en heeft kreken, schorren, slikken en broedeilanden. Via een getijdenduiker stroomt zout water het gebied binnen.
De met oranje gemarkeerde 'vogelroute' van 5,5 km is de topwandeling van Waterdunen.
Die voert langs alle kijkhutten en broedeilanden en loopt ook een stukje langs zee (waar afhankelijk van de tijd van het jaar steenlopers, drieteenstrandlopers en zee-eenden te zien zijn).
De toptijd om Waterdunen te bezoeken is tijdens de voorjaarstrek, de broedperiode in lente en zomer en zeker ook tijdens de najaarstrek.
Eigenlijk kun je hier het hele jaar door leuk vogels kijken en fotograferen.
Omdat het dinsdag is, en er dus files zijn, komen we iets later dan gepland aan op het parkeerterrein Walendijk dat direct naast de Waterdunen ligt.
Het is heel prettig dat er laadpalen zijn zodat de auto weer helemaal vol is als we later op de dag terug rijden.
Nadat we en de laadsessie en de parkeersessie hebben gestart lopen we eerst omhoog de verkeerde kant op. Jolanda hoort namelijk in de duinen allemaal vogels.
Een van die vogels is een graszanger en dat is erg leuk omdat dat 1 van de 2 wenssoorten van dit gebied is.
We weten dan nog niet dat we mbt die soort heel erg verwend gaan worden. Aan het eind van de wandeling hebben we er 7 in de camera zitten waarbij de meeste heel erg fraai.
Het gebied oogt over het algemeen redelijk leeg en toch hebben we aan het eind van de wandeling 58 soorten gefotografeerd. Dat beloofd wat tijdens de toptijd in het voorjaar.
Als we onze lunch nuttigen op een bankje zien we een groep kieviten opvliegen en daarom pakken we de camera.
We maken wat leuke formatiefoto's en zien dan opeens een erg grote kievit in beeld komen: visarend. De 2e wenssoort is ook gelukt en helemaal als hij op een gegeven moment erg dichtbij over komt vliegen.
Als we bijna rondgewandeld zijn zien we er zelfs nog 2 samen vliegen.
Vlak voor het eind wijken we van de 'vogelroute' af omdat Jolanda graag nog een keer door de duinen wil lopen. Helaas is het er dan erg stil op een enkele ekster en graspieper na.
Klik op een foto voor een groter beeld.
(klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)