2018-11-21 Wageningen (62 foto's)
1 vogelsoort gespot waarvan 1 nieuwe soort: notenkraker

Is it a tool? Is it ballet? It's a bird!

Op maandagmiddag wordt er in Wageningen een notenkraker ontdekt en daarmee bedoel ik een vogelsoort en geen stuk gereedschap of balletuitvoering.
Bij de laatste melding staat dat de vogel is weggevlogen, dus in eerste instantie gaan we er van uit dat we weer een soort gemist hebben.
Op dinsdag blijkt de vogel toch nog aanwezig te zijn en wordt hij door 265 man opgevoerd bij waarneming.nl.
Wij staan daar niet tussen omdat Oscar op dinsdag een afspraak heeft waardoor hij niet naar Wageningen kan. Slikmomentje dus. Zeker als er weer een laatste waarneming wordt opgevoerd met de tekst dat de vogel is weggevlogen.

Woensdag 21 november is Jolanda haar roostervrije dag en daarom besluiten wij om naar Wageningen te gaan in de verwachting dat de vogel nog steeds aanwezig is en laat in de middag ergens een slaapplaats opzoekt en daarom dus wegvliegt.
Die verwachting blijkt te kloppen als om 8:00 de eerste waarnemingen verschijnen.

Na het parkeren en spullen pakken is het een kwestie van aanschuiven en foto's maken want de vogel zit gewoon op een grasveldje bij een woningblok.
Het beest is totaal niet schuw en regelmatig komt hij op slechts een meter afstand van de massaal aanwezige vogelaars. Dat levert dan wel 'klachten' op dat hij te dichtbij komt voor een foto.

We zien de notenkraker ook een paar keer de door hem verzamelde noten verstoppen. Hij verzameld er eerst een paar in zijn krop en zoekt dan een verstopplekje op.
Daar hoest hij een noot op die vakkundig de grond in geramd wordt waarna het plekje wordt afgedekt met een plukje dood gras.
Daaroverheen wordt dan een klein blaadje in de grond geprikt en daarbovenop wordt een groot blaadje gelegd.
De vogel lijkt dus langetermijnplannen te hebben.

Na drie kwartier vliegt de vogel over de mensen heen om een heel stuk verderop te landen en daar op rupsen te gaan 'jagen'.
Voor ons het sein om weer in de auto te stappen met eindelijk weer eens een nieuwe soort in de camera.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)