2021-05-05 Voorsterklei (106 foto's)
35 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: roodstuitzwaluw

Van de regen in de dip

Op dinsdag 4 mei zien we dat er 2 voor ons nieuwe soorten zijn gemeld: jufferkraanvogel en roodstuitzwaluw.
De jufferkraanvogel is 1,5 uur rijden en de roodstuitzwaluw ongeveer 50 minuten.
We kiezen dus voor de roodstuitzwaluw tot we lezen dat deze in de loop van de middag is weggevlogen. We hopen dat dat tijdelijk is en laten daarom de vogel die op woensdagochtend gemeld wordt onze bestemming bepalen.
Op woendag 5 mei is er alleen een melding van de jufferkraanvogel dus rijden we naar de Voorsterklei in Voorst.

Als we daar aankomen blijkt de jufferkraanvogel al ruim 1 uur uit beeld te zijn omdat hij is weggevlogen en dat is even slikken.
Gedurende 4 uur wachten we ter plaatse af en rijden we zo nu en dan in de omgeving rond om te kijken of we hem misschien ergens anders kunnen vinden.
In die 4 uur krijgen we ook regelmatig een forse regenbui over ons heen maar die kunnen we gelukkig in de auto uitzitten.
Na die 4 uur besluiten we dat we de jufferkraanvogel gedipt hebben en rijden we toch wel lichtelijk teleurgesteld naar huis.
Helemaal voor niets is de rit niet geweest want we hebben tijdens onze speurtochten toch wel wat leuke soorten gescoord.

Als we goed en wel thuis zijn komt er een melding binnen dat de roodstuitzwaluw weer is teruggekeerd, maar we zijn te murw om daar nog naar toe te rijden.
Op donderdagochtend zien we dat de roodstuitzwaluw weer gemeld is en daarom gaat Oscar er na de lunch naar toe.
Ter plaatse wordt hij aangesproken door een paar zeer jeugdige lokale vogelaars die de zwaluw al 3 dagen op rij gezien hebben maar die dag nog niet.
Ongeveer 15 minuten later zegt een van hen 'volgens mij komt hij daar aanvliegen' waarop Oscar zijn camera op de genoemde vogel richt en inderdaad een roodstuitzwaluw scoort.
De andere volwassen vogelaars grijpen op dat moment nog mis omdat ze een andere zwaluw aan het volgen zijn, maar gelukkig is de vogel 10 minuten later weer aanwezig waardoor het voor hun ook goed komt.
Na die 2e keer duurt het ongeveer een kwartier voor de zwaluw zich weer laat zien, dit keer mooi dichtbij, om daarna de rest van de dag uit beeld te blijven.
Dit keer was het gelukkig geen dip en ook geen regen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit op 5-5-2021;Google Map van de autorit op 6-5-2021;)


5-5-2021: Voorsterklei

6-5-2021: De Banken