2015-01-23 Vooroever (72 foto's)
23 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: amerikaanse oeverloper

Antiloper

Terwijl wij op zaterdag in het uiterste oosten van Nederland bezig zijn met een kleine vliegenvanger, landen er in het westen, in een vaart bij Zevenhuizen, 5 flamingo's.
Op zich zijn flamingo's in Zuid Holland al bijzonder, maar deze groep is nog bijzonderder doordat ze hoogstwaarschijnlijk niet uit de populatie van het Zwillbrocker Venn komen, maar uit 1 van de populaties uit Zuid-Europa.
Zoals vogelaars dat oneerbiedig noemen: 'echte wilde'.

Helaas zijn die flamingo's op zondag al weer vertrokken. Later op de dag worden ze weer terug gevonden in een gebied vlak boven het Ij in Amsterdam.
Daar blijken ze het wel naar hun zin te hebben, want ook op de dagen erna worden ze daar gemeld.
Omdat die locatie dicht bij ons werk is, gaan wij op dinsdag in de lunchpauze er even naar toe.
We vinden de 5 flamingo's inderdaad, maar helaas zitten ze erg ver weg en ook nog eens tegen de zon in. Het levert in ieder geval een jaarlijstsoort op en een leuk sfeerplaatje.

Terwijl wij op dinsdag boven Amsterdam een leuk sfeerplaatje van 5 flamingo's maken, wordt er in Medemblik door een vogelaar een oeverloper gefotografeerd die later gedetermineerd wordt als een zeer zeldzame Amerikaanse oeverloper.
Wij kunnen helaas op woensdag en donderdag geen tijd vrij maken en gaan op vrijdagochtend voor het werk naar Medemblik, naar het gebied met de voor een oeverloper bijna toepasselijke naam Vooroever.
Het is koud en daardoor is er op ondiep water al ijsvorming, maar de zon schijnt lekker. Als wij aankomen zien we net een hele groep vogelaars weglopen. Hij zal toch niet weggevlogen zijn.

Gelukkig lopen ze naar een plek een stukje verderop en daar zit de Amerikaan mooi in beeld op een steen die een stuk boven het ijs uitsteekt. Helaas doet de vogel zijn naam geen eer aan, want er wordt geen meter gelopen.
Hij steekt zelfs zijn kop in de veren en gaat slapen. Na een minuut of 10 begint de vogel toch te bewegen en zien we hem zich uitgebreid poetsen, een beetje uitschudden, omdraaien en weer uitgebreid poetsen.
Wat een aktie en we leggen het allemaal vast.
Opeens vliegt de vogel op om ca 300 m verderop op een eiland te landen. Erg jammer voor de vogelaars die nu nog aan moeten komen.
Een van die vogelaars is regiogenoot Paul van de Werken, die net aankomt als wij terug naar de auto lopen.
Uiteraard maken we even een praatje en wensen hem succes. Later lezen we op zijn blog dat de vogel uren later toch nog terug naar de kant is gekomen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)


20-1: lunchbreak voor flamingo's

23-1: Vooroever