2014-12-14 Volgermeer (87 foto's)
33 vogelsoorten gespot, waarvan 1 nieuwe soort: grote pieper

Sound of silence.

Na een rustige vogelperiode, deels door het weer en deels door Jolanda haar elleboogblessure, hebben we op zondag 14-12 toch weer kriebels.
Het mooie weer werkt daar ook aan mee.

Op waarneming.nl hebben we gevonden dat er in een gebied net ten noorden van Amsterdam al een tijdlang 2 grote piepers aanwezig zijn. Voor ons een nieuwe soort.
Omdat we niet weten wat het gebied verder te bieden heeft, hebben we als reserveplan vogelplas Starrevaart.
Maar eerst gaan we grote piepers zoeken en daarmee bedoelen we geen aardappels.

Als we op een klein parkeerterrein uitstappen, zien we een bordje waarop we welkom geheten worden op recreatiegebied Volgermeer.
De Volgermeerpolder, dat bekend stond als het grootst vervuilde stuk Nederland, is na sanering weer toegankelijk en is een uniek maar kwetsbaar natuurgebied.
Het blijkt dus dat we hier ook nog een leuke wandeling kunnen maken, dus het reserveplan kan vervallen.

Jolanda wil kijken of ze weer kan fotograferen en neemt dus zelf camera en verrekijker mee. Het is fris, maar de zon schijnt lekker en het is droog.
We wandelen rustig vogelend richting de plek waar de grote piepers steeds gemeld worden en zien al snel een aantal andere vogelaars staan. Dat is altijd prettig, want dat vergroot de kans op vinden.
Als we aankomen horen we dat de vogels regelmatig uit die en die struikjes opvliegen en dan even zichtbaar op het gras zitten en daar dan weer in verdwijnen.
Tijdens het wachten roept iemand opeens velduil, dus daar gaat opeens alle aandacht naar uit. Het is geen nieuwe soort voor ons, maar het is wel 2,5 jaar geleden dat we er een gezien hebben, dus een beetje nieuw voelt hij wel.

En vlak daarna komen ook de grote piepers in beeld. Super. Missie geslaagd met een toffe bonus.
Gedurende een kwartier houden we ons bezig met de grote piepers die inderdaad regelmatig uit die en die struikjes opvliegen waarbij ze vaak helaas net tegen de zon in vliegen.
Uiteindelijk hebben we aantal zeer fraaie plaatjes en gaan we verder door het gebied wandelen.

Als we langs een rietkraag lopen vliegt er zo een beetje onder de voeten van Oscar, uit een grote graspol, een velduil op en 10 minuten later overkomt Jolanda hetzelfde.
Wat allebei de keren opvalt is de totale stilte als de vogel op- en wegvliegt. Bizar gewoon.

Een beetje zigzaggend vogelend door het gebied lopen we terug naar de auto. Bij een van de vele waterplasjes land er naast ons een klein vogeltje en voor we ons hebben kunnen bewegen vliegt hij alweer door.
Jolanda herkend aan het geluid meteen dat er een baardmannetje langskwam. We doen nog een poging om hem te vinden in de rietkraag waar hij naar toe gevlogen is, maar helaas lukt dat niet.
Vlak voor we weer terug zijn bij de auto horen we nog een keer baardmannetjes (zelfs Oscar kan ze horen), maar ook nu laten ze zich niet zien.
De wandeling wordt spectaculair afgesloten door een blauwe reiger die vlak voor ons een muis uit de grond trekt en verorbert.

Op de thuisreis rijden we vanaf de n11 door de polder en voegen vanuit de auto nog wat leuke soorten aan de daglijst toe.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)