2017-09-18 Vogelhut (120 foto's)
11 vogelsoorten gespot

Op herhaling

Voor het 4e jaar op rij gaan we op 18 september naar een fotohut van Han Bouwmeester. Na hut 3 (2014), hut 4 (2015) en hut 7 (2016) gaan we nu naar hut 5.
Omdat we vorig jaar op 18 mei ook hut 6 hebben bezocht is hut 5 ook op een ander manier hut 5.

Deze hut ligt redelijk dicht bij de Duitse grens en is bijna een half uur langer rijden dan de andere hutten, maar toch staan we 'gewoon' om 4:15 naast ons bed.
De weersverwachting is namelijk redelijk somber en we willen liever niet in het semi-donker met mogelijk wat regen door een bos lopen.
Ook bij deze hut kunnen we onze auto vlakbij parkeren omdat er in het ontvangen pakket een ontheffingsbordje zit wat we in de auto achter kunnen laten.
Ivm de kwetsbaarheid van het gebied bij een vogelhut staat er op deze pagina geen wandelroute.

Bij de hut doen we ons inmiddels vertrouwde ritueel.
Jolanda brengt hier en daar wat vet op stammetjes aan en legt een paar handjes voer in kuiltjes.
Oscar monteert elk van de drie fotocamera's op zijn eigen schommelkop met rail-glijsysteem, en de filmcamera wordt op een mini-statief aan de zijkant gezet.

We leggen allerlei spulletjes om ons heen, zoals batterijen - drinken en eten.
Deze hut is, net als hut 6, voorzien van spiegelglas waardoor het in de hut zelf relatief licht is en door de spiegel kunnen wij de vogels goed zien, maar zien zij niet wat er in de hut gebeurd.
Rond 7:45 uur doen we de deur van de hut dicht en vrijwel meteen kunnen we beginnen met foto's maken.
De vogels zijn duidelijk gewend aan 's morgens gevoerd worden. Gedurende het eerste uur komen er aardig wat vogels op het voer af. Daarna wordt het opeens een tijd erg rustig.
Dat ritme herhaalt zich gedurende de dag.

Voor de rustige momenten hebben we onze tablets bij ons, maar deze hut is gemaakt van een stalen container en die belemmert de 4G ontvangst.
En dat is best jammer want van de 8,5 uur die we in de hut zitten zien we gedurende bijna 5 uur helemaal niets.
In de 3,5 uur waarin we wel vogels zien is het regelmatig een herhaling van dezelfde soorten. Waarschijnlijk een groepje vogels die rondjes trekt door het bos en daarbij de hut met voer steeds opnieuw aandoet.

Om 16:15 zijn we het zat en ruimen we alles op, en sluiten de hut weer af.
Het was vandaag bijna de hele dag bewolkt en er viel ook zo nu en dan een bui(tje).
Door dat sombere weer en door de vogels die op herhaling langs kwamen, hebben we niet zo veel foto's gemaakt als de andere jaren, maar toch genoeg om te zeggen:

Showtime again!

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)