2014-09-18 Vogelhut (233 foto's)
24 vogelsoorten gespot

Showtime

In april reserveren wij bij Han Bouwmeester voor 18 september een fotohut in Overijssel.
Dat is vandaag, en omdat we rond zonsopkomst bij de hut willen zijn, staan we om 4:15 naast ons bed.
Het lijkt wel vakantie.

Na een lange rit door het donker, waarbij we het heel langzaam licht zien worden, parkeren we rond 7:15 de auto en wandelen het laatste stuk naar de hut.
Voor het bereiken van deze hut moeten we langs een bordje met de tekst 'kwetsbaar natuurgebied - niet betreden', maar wij hebben nu ontheffing daarvoor.
Ivm dat bordje staat er op deze pagina geen wandelroute.

Bij de hut zelf zijn we buiten nog even bezig met het prepareren voor de vogels: paar handjes voer in kuiltjes leggen en wat vet aan de achterkant van een boompje aanbrengen.
En uiteraard moeten we binnen ook het nodige preparen.
Drie beanbags met fotocamera's met verschillende lenzen erop en de lenzen door de gaten in het camouflagenet steken plus een statief met een filmcamera erop.
Allerlei spulletjes om ons heen, zoals batterijen - drinken - eten en niet onbelangrijk: een zaklamp.
Rond 8:00 uur doen we de deur van de hut dicht en dan wordt het akelig donker in de goed gecamoufleerde en lichtgeisoleerde hut.
Gelukkig kan Jolanda in het donker breien, dus die vermaakt zich wel tijdens het wachten.

Gedurende 9 uur zien we de nodige vogels komen eten, drinken en badderen en dat doen ze op een paar meter afstand. Echt fantastisch om ze zo dichtbij te zien.
Het hoogtepunt van de dag is een sperwer die midden in de waterbak ploft en zich daar uitgebreid gaat zitten wassen. Echt showtime.
Met alle middelen die we hebben maken we hier opnames van.

Om 16:30 zijn we het zat en ruimen we alles op, en sluiten de hut weer af. We vonden het in ieder geval een leuke ervaring, dus mogelijk gaan we dit volgend jaar weer doen.
Omdat we op de terugweg langs het veluwemeer rijden, kijken we daar nog even of de onregelmatig gemelde flamingo's en koereigers vandaag te zien zijn. Helaas is dat niet zo.

Behalve het vroeg opstaan is er nog een gelijkenis met onze vakantie. We hebben (te)veel foto's gemaakt. Aan het einde van de dag staat de teller op 2700.
Het was ook zo leuk allemaal wat we zagen dat we moeilijk keuzes konden maken, dus hieronder staan er wat meer dan gebruikelijk.

Dus: showtime!

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)


Vogelhut

Veluwemeer