2020-09-26 Starrevaart (127 foto's)
38 vogelsoorten gespot

Kwak

Op zaterdag 26 september gaan we naar vogelplas Starrevaart.
Daar zwerft al een paar weken een jonge kwak rond.
In eerste instantie zat hij vooral verscholen in een struik bij het plasje bij het parkeerterrein.
En een week geleden verscheen hij opeens open en bloot op de paaltjes in het midden van de vogelplas en dat leverde natuurlijk erg leuke fotos op.
Hoewel hij nu al een paar dagen niet meer gezien is gaan we toch een poging doen.

We hebben de hut voor onszelf en dat is in het kader van corona wel prettig want zo hoef je geen afstand te bewaren en we kunnen alle kijkgaten gebruiken.
Ondanks dat we aan alle kanten de kijkgaten gebruiken zien we (helaas) geen kwak op de paaltjes zitten.
Op een gegeven moment zijn we erg blij dat we voor zitten-in-een-hut gekozen hebben als we eerst langzaam tik tik tik en vervolgens steeds sneller tiktiktik horen.
Er trekt een regenbui over die niet door buienradar was voorspeld. Na deze bui wordt het beter weer en daardoor worden de vogels ook wat actiever en zien we steeds meer soorten.
Na ruim een uur hebben we alle soorten wel meerdere keren op de foto gezet en daarom gaan we weer terug.
Op dat moment komt er net een andere vogelaar binnen en die krijgt nu ook de hut voor zichzelf. Mooi geregeld zo.

Als wij richting de auto lopen komen we een hondenuitlater tegen die ons, waarschijnlijk getriggerd door de cameras, vraagt of wij vogelaars zijn.
We proberen het wel is ons antwoord en hij vraagt daarna of wij misschien weten wat hij in een struik bij het plasje bij het parkeerterrein gezien kan hebben.
Hij beschrijft vervolgens vrij nauwkeurig de jonge kwak en als wij vertellen dat we daar min-of-meer naar op zoek zijn stelt hij voor om hem ons even aan te wijzen want hij zit wel een beetje verscholen.
Zelfs wel meer dan een beetje want waarschijnlijk hadden we hem zonder zijn aanwijzing niet eens gevonden.
De hondenuitlater is blij dat hij een voor hem nieuwe soort heeft gezien op zijn uitlaatrondje en wij zijn blij dat we toch de kwak hebben.
Ook al is het niet zo mooi open en bloot op een paaltje midden in de plas.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)