2018-12-04 Starrevaart (80 foto's)
28 vogelsoorten gespot

En dat is twaalf

Op dinsdag 4 december breng ik Jolanda naar een meeting in Zoetermeer en daarna rijd ik door naar vogelhut Starrevaart.
Helaas zijn ze weer eens met werkzaamheden bezig op de Doctor van Noortstraat en moet ik, op ca 500m van de brug die me naar de Kniplaan (en het parkeerterrein van de vogelhut) leid, omkeren en nogal wat kilometers omrijden.
Nadat ik alsnog de auto geparkeerd heb ga ik even kijken of de ijsvogel te spotten is, maar helaas is dat weer niet het geval.
Daarna loop ik langs de rietkraag naar de hut en daarbij hoop ik natuurlijk op een baardman, maar ook die krijg ik niet te zien.

Als ik in de hut plaats heb genomen en de plas afscan valt het op dat het daar ook erg rustig is en de wel aanwezige vogels relatief ver weg zitten.
Omdat er op en rond het eilandje (dat helemaal kaal gemaaid is) niet zo veel te zien is verplaats ik op een gegeven moment naar een kijkgat aan de lange kant van de hut om vanaf daar wat (zoals gezegd ver weg) soorten op de foto te zetten.
Terwijl ik vanaf daar op een gegeven moment een blik werp op het eilandje zie ik uit de rietkraag een roerdomp opvliegen. Ik roep naar de andere 2 aanwezige vogelaars 'vliegende roerdomp' en verplaats me snel naar die kant van de hut.
Voordat ik de camera heb kunnen richten is de roerdomp al weer in de rietkraag geland, maar gelukkig blijft hij daar een minuut of 5 om zich heen kijken voordat hij zich omdraait en weer in het riet verdwijnt.

Na dit hoogtepunt wordt het niet veel beter meer denk ik, en daarom ga ik vrij snel daarna weer terug naar huis.
Omdat ik dit jaar nu twaalf keer in de hut geweest ben is het wel leuk om daar wat statistieken op los te laten.
In die twaalf keer heb ik in totaal 74 vogelsoorten gefotografeerd en van die 74 zijn er 4 soorten die ik elke maand gezien heb.
Dat zijn: fuut, kokmeeuw, kuifeend en wilde eend.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)